Actual

Românii pot accesa vouchere de 3000 de lei. Un nou program începe săptămâna viitoare

bursa socială sursă fot: b1tv.ro
Sursă foto: b1tv.ro

Ministrul Mediului Mircea Fechet a anunțat că de la 1 septembrie urmează o nouă sesiune a programului Rabla Clasic și că mai sunt fonduri disponibile pentru programul Rabla Clasic din prima sesiune.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunţat că sunt deja 12.000 de aplicanţi pentru programul Rabla Local și că mai sunt fonduri rămase.

„Ultima oară când am verificat erau în jur de 12.000 de aplicanţi. Trebuie să mărturisesc că aveam aşteptări un pic mai mari de la acest program. Mă aşteptam să epuizăm aceşti bani. Probabil pe viitor va trebui să regândim această schemă, să vedem în ce măsură apetitul oarecum redus s-a datorat condiţiilor pe care le-am impus sau s-au datorat valorii voucherului. Însă până la urmă şi 10.000 şi 12.000 şi 15.000 de rable mai vechi de 15 ani scoase de pe străzile României nu sunt decât binevenite. (…) La Rabla Local încă nu am epuizat nici banii, nici timpul alocat primei sesiuni”, a declarat ministrul Mediului.

Mircea Fechet a precizat că o nouă sesiune a programului Rabla Clasic urmează să înceapă la data de 1 septembrie, în limitele bugetelor stabilite deja.

Care sunt condițiile pentru programul Rabla Local

Rabla Local este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei. Singura condiţie este că, timp de 3 ani de la obţinerea banilor, beneficiarul programului nu va putea cumpăra o maşină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5.

Rabla Local beneficiază de un buget de 240 de milioane de lei și este implementat cu ajutorul unităţilor administrativ-teritoriale, obiectivul urmărit fiind casarea a aproximativ 100.000 de autovehicule uzate. Totodată, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), România s-a angajat că va elimina din trafic până în anul 2026 aproximativ 250.000 maşini cu o vechime de peste 15 ani.

În cadrul programului Rabla Local, ministerul Mediului va suporta 80% din buget, prin Fondul de Mediu, iar 20% va fi suportat de către autoritatea publică locală.

Interes crescut în marile orașe

Capitala, Braşovul, Oradea, Constanţa și Cluj-Napoca sunt printre orașele care și-ai propus să atingă obiective ambițioase prin sesiunile programului Rabla Local.

De exemplu, la Cluj, primarul Emil Boc declara la sesiunea din iulie că: „În ultimele două luni, întrebarea legată de Rabla Local a intrat pe primul loc în rândul întrebărilor din partea clujenilor. (…) Noi avem mecanisme cu ministerul prin care ne compensăm banii. Toți banii îi primește o dată și în consecință, 5.000 de rable din Cluj sperăm noi să nu ne mai aglomereze spațiile publice.”

În paralel, la 1 septembrie începe o nouă sesiune a programului Rabla Clasic, bugetul din acest an fiind de 560 de milioane de lei. Totodată, persoanele fizice şi juridice care doresc să achiziţioneze un autovehicul electric sau hibrid au la dispoziţie anul acesta un buget de 780 milioane lei, care poate fi accesat prin intermediul programulului Rabla Plus, conform romaniatv.

Condiţiile de participare în Programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus”, precum şi lista documentelor care trebuie depuse pot fi găsite în ghidurile de finanţare ale celor două programe publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu la secţiunile aferente.