Actual

Românii riscă penalizări la pensie din 2024. Cine va fi afectat

Românii riscă penalizări la pensie din 2024. Cine va fi afectat
sursa foto antena 3

Noua lege a pensiilor va aduce multe schimbări pentru pensionari. Acestea ar urma să se bucure de mai multe majorări. Care conform oficialilor vor fi substanțiale și le vor mări veniturile. Dar, se pare că noua lege va aduce și multe dezavantaje pentru unii pensionari din 2024.

Anumiți cetățeni vor avea parte de schimbări nefavorabile. O categorie de români riscă penalizări în momentul ieșirii la pensie. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi din 2024.

Românii riscă penalizări la pensie din 2024

În prezent românii au la dispoziție pensii anticipate cu penalizări și fără penalizări. Dar, acest lucru nu va mai fi valabil începând cu septembrie 2024. Astfel, doar pensionarea anticipată cu penalizări va fi permisă începând din toamnă. Românii nu vor putea beneficia de pensionare anticipată fără penalizări, conform noii legi a pensiilor publice. Acest sistem fără penalizări este disponibil doar până în august 2024.

Una dintre cele mai importante modificări ale noii legi a pensiilor este eliminarea celor două opțiuni de pensionare anticipată în favoarea uneia. În mod concret, pensia anticipată fără penalizare de cuantum va dispărea. Cei care aleg acest tip de pensionare se vor confrunta cu scăderea venitului.

Pensionarea anticipată

Multe persoane aleg pensionarea anticipată din diferite motive. Dar, beneficiile acesteia au fost reduse de noua lege. Pentru a putea ieși la pensie anticipat, românii trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Pensionarea anticipată fără penalizări este posibilă în prezent cu până la cinci ani înainte de vârsta normală de pensionare din țară. Acest criteriu este valabil doar după ce se realizează un stagiu de cotizare cu 8 ani mai mult față de cel complet. Cu până la cinci ani înainte de împlinirea vârstei normale de pensionare, este posibilă și pensionarea anticipată cu penalizări. Dar numai după ce a fost parcurs întregul stagiu de cotizare.

Astfel, în cazul pensiei anticipate fără penalizare, vechimea în muncă trebuie să fie mai mare. Dar, din septembrie 2024, regulile legate de pensionarea anticipată sunt diferite.

Noua lege a pensiilor

Noile prevederi legale vin cu multe schimbări. Crearea unei noi metode de calcul este una dintre principalele prevederi. Care se bazează pe punctele acumulate de fiecare beneficiar în conformitate cu principiul contributivității. De asemenea, vârsta de 65 de ani va fi stabilită ca prag de pensionare pentru ambele sexe. În plus, întregul stagiu de cotizare este de 35 de ani, iar cel minim de 15 ani.

Totodată, a fost introdusă o reducere a vârstei de pensionare Pentru cei care și-au îndeplinit obligația de serviciu în condiții de muncă unice și extraordinare. Precum cele de handicap sau cei care au depășit stagiu întreg de cotizare. Pentru un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, vor fi aplicate puncte suplimentare de vechime, conform Antena 3 .