Social

Roşia Montană, în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ce oportunități se deschid

roșia montană

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marţi, înscrierea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii.

Includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, decizie luată marţi, reprezintă „o şansă uriaşă” pentru comunitatea locală susţine USR PLUS. Apar noi oportunități pentru conservarea şi  dezvoltarea patrimoniului.

„Zi istorică pentru istoria românilor! Roşia Montană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una din cele mai de preţ comori ale istoriei vechi a românilor. Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primeşte o şansă uriaşă pentru dezvoltarea şi – în acelaşi timp – conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice, care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii”, precizează USR PLUS, într-o postare pe pagina de Facebook a formaţiunii.

Cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume

Potrivit experţilor care fac recomandările pentru înscrierea monumentelor pe lista Patrimoniului Mondial, Peisajul Cultural Minier Roşia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins şi divers din lume, datând din perioada ocupaţiei romane a Daciei (106 – 127 î.Hr.)”. În plus, conţine „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

„Acum, toate aceste lucruri sunt recunoscute şi protejate la nivel mondial”, subliniază formaţiunea politică.

Întinse pe şapte kilometri, aceste mine de aur datând din secolele al II-lea şi al III-lea, conţin cea mai mare rezervă de aur din Europa.

La Roşia Montană au fost descoperite tăbliţe din lemn cerat conţinând texte gravate datând din aceeaşi perioadă, ce „oferă o imagine autentică despre viaţa de zi cu zi şi practicile culturale ale acestei vechi comunităţi miniere”.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, consideră că înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea turismului în zonă.

„Este o recunoaştere a valorii culturale pe care o deţinem noi, este o recunoaştere mondială, va genera un interes deosebit pe plan mondial pentru aceste valori culturale şi sper că va fi o nouă resursă, un nou început pentru această zonă, unde (…) această valoare culturală poate fi exploatată prin turism, prin activităţi care vor produce bani în zona respectivă”, a declarat ministrul marţi, în timpul unei vizite de lucru în judeţul Alba.