Actual International

Rusia avertizează: „Din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc”, ca răspuns la plafonarea petrolului în UE

Rusia avertizează: „Din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc”, ca răspuns la plafonarea petrolului în UE
EVZ

27 de state membre ale UE au definitivat vineri un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul. Măsura se va aplica prin impunerea ei companiilor care furnizează servicii de transport sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol. Răspunsul Rusiei nu a întrâziat să apară. Care este acesta mai exact în cele ce urmează.

Rusia avertizează: „Din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc”, ca răspuns la plafonarea petrolului în UE

Ca răspuns la recenta plafonare a petrolului rusesc de către UE, Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, a avertizat: „Din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc”.

Comentând recenta introducere de către Uniunea Europeană a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril, Mihail Ulianov a avertizat: „De la anul, Europa va trăi fără petrol: Începând din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc”.

Ulianov este reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena. Pe contul său oficial de Twitter, el a subliniat: „Moscova a spus deja clar că nu va furniza petrol acelor țări care susțin un plafon de preț anti-piață”.

El și-a exprimat apoi încrederea că, în scurt timp, Uniunea Europeană va acuza Rusia că folosește petrolul ca pe o armă. „Așteptați doar”, a scris el.

Totodată, Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, a subliniat că Rusia nu va accepta plafonarea prețurilor. „Acum analizăm. Au fost efectuate unele pregătiri pentru un astfel de plafon. Nu vom accepta acest plafon”, a comentat acesta, potrivit agenției ruse de știri Tass. „Și cum va fi organizată activitatea, după analiza care va fi făcută rapid, vom raporta”, a adăugat Peskov.

Liderul LDPR, Leonid Slutsky, a declarat, de asemenea, că pentru Moscova „nicio restricție de preț nu este acceptabilă. Nu vor exista livrări de petrol către țări în condițiile de plafonare a prețurilor, chiar dacă este mai profitabil”.

În opinia sa, UE: „își pune în pericol securitatea energetică. Nu au instalat un plafon, ci au spart fundul. Și pentru ce? De dragul satisfacerii ambițiilor partenerilor de peste mări. Dar europenii nu pot aștepta ajutor din partea lor”, s-a exprimat Slutsky, după cum relatează gazeta.ru.