Actual

Rusia, preocupată de situația din Afganistan. Talibanii în ofensivă

Afganistan

În dimineaţa zilei de luni, 5 iulie, 1.037 de militari afgani au fost obligaţi să se refugieze pe teritoriul tadjic din cauza unei ofensive a mişcării talibane. Militarii afgani au fost forțați să se retragă din mai multe districte ale provinciei Badakhshan, cucerită de talibani. Aceștia au fost primiţi în Tadjikistan pe baza „principiului bunei vecinătăţi şi al neingerinţei”, conform comunicatului grănicerilor tadjici.

Rusia nu are de gând să trimită trupe în Afganistan, cu toate că este preocupată de situaţia din această ţară după retragerea trupelor americane şi ofensiva talibanilor, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a scris Agerpres.

„Nu. Nu există nicio discuţie pe acest subiect”, a răspuns Peskov la o întrebare la conferinţa sa zilnică de presă, adăugând însă că situaţia în Afganistan după retragerea trupelor americane şi a aliaţilor acestora este „foarte preocupantă”.

„Constatăm că, din nefericire, are loc o destabilizare” în ţara central-asiatică, a continuat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, care a vorbit şi despre agravarea situaţiei la graniţa dintre Afganistan şi Tadjikistan.

Militarii şi grănicerii ruși vor lua unele măsuri

În acest context, Peskov a semnalat că, ”în funcţie de cum evoluează situaţia – şi nu evoluează cel mai bine posibil -, militarii şi grănicerii noştri vor lua unele măsuri”.

În trecut, între anii 1992 şi 2005, supravegherea frontierei dintre Tadjikistan şi Afganistan a fost preluată de grănicerii ruşi, în virtutea unui acord între Rusia şi Tadjikistan.

Forţele coaliţiei internaţionale au început retragerea din Afganistan pe 1 mai. Acest lucru s-a întâmplat conform promisiunii preşedintelui american Joe Biden. Procesul de retragere a trupelor urmează să se încheie pe 11 septembrie. Această retragere creează însă un vid de securitate de care profită talibanii pentru a prelua sub control tot mai multe teritorii.

În urmă cu mai bine de 30 de ani, Uniunea Sovietică a retras ultimele trupe militare din Afganistan, după o ocupaţie de peste nouă ani. URSS a intrat în Afganistan, ţară cu care se învecinează, în 1979, încercând să consolideze regimul pro-sovietic instaurat la Kabul. Aproape 100.000 de soldaţi sovietici au preluat controlul asupra principalelor oraşe şi ale marilor rute de transport. Rebeliunea a fost rapidă şi extinsă, iar sovieticii i-au tratat dur pe rebelii Mujahedini şi pe aceia care i-au sprijinit. Sovieticii au distrus sate întregi pentru a se asigura că acestea nu devin refugii pentru rebeli.