International

Rusia rescrie istoria! Un nou manual școlar pentru elevi își propune să justifice războiul împotriva Ucrainei

Rusia Sursa foto Georgetown Journal of International Affairs
Sursa foto Georgetown Journal of International Affairs

Autoritățile de la Moscova au prezentat un nou manual școlar care își propune să justifice războiul împotriva Ucrainei și acuză Occidentul că încearcă să distrugă Rusia. Potrivit unor extrase publicate de presa rusă, școlarii vor fi învățați de acum înainte că civilizația umană ar fi putut lua sfârșit dacă Vladimir Putin nu ar fi început „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei.

Manualul, intitulat „Istoria Rusiei, 1945 – începutul secolului XXI”, a fost scris în colaborare de consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, fost ministru rus al Culturii. Aceasta este prima carte de istorie aprobată oficial pentru a fi folosită în școlile rusești care menționează evenimente atât de recente precum invazia pe scară largă a Ucrainei, care a început în februarie 2022.

Rusia rescrie cărțile de istorie

Din septembrie, cartea va fi studiată în ultimul an de învățământ secundar din Rusia, al 11-lea an, care este urmat de elevi cu vârste cuprinse între 17 și 18 ani. Manualul susține că „Occidentul este obsedat de destabilizarea situației din Rusia” și că, pentru a atinge acest obiectiv, puterile occidentale răspândesc „rusofobia nedezvăluită”. Apoi, continuă manualul, au început să „atragă” Rusia în diverse conflicte. Obiectivul final al Occidentului este de a distruge Rusia și de a prelua controlul asupra bogățiilor sale minerale, se arată în manualul școlar. Acesta repetă numeroase clișee din propaganda Kremlinului, prezentând Ucraina ca pe un stat agresiv condus de extremiști naționaliști și manipulat de Occident, care ar folosi țara ca „berbec” împotriva Rusiei. Potrivit cărții, Ucraina este puțin mai mult decât o invenție occidentală creată pentru a face în ciudă Rusiei, și chiar și steagul albastru – galben al Ucrainei ar fi fost inventat de austriecii dornici să-i convingă pe ucraineni că sunt diferiți de ruși.

Manualul este, de asemenea, plin de distorsiuni și manipulări. De exemplu, acesta descrie atacul inițial al Rusiei asupra Ucrainei în 2014 ca fiind o revoltă populară a locuitorilor din estul Donbasului care „doreau să rămână ruși” și cărora li s-au alăturat „voluntari” din Rusia. Nu face nicio mențiune cu privire la echipamentele militare și personalul trimis de Rusia în Donbas la momentul respectiv sau în următorii opt ani. Acesta susține că un motiv cheie pentru invazia la scară largă din 2022 a fost posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO. Dacă Ucraina ar fi aderat la alianță și apoi „ar fi provocat un conflict în Crimeea sau Donbas”, spune manualul, Rusia ar fi fost obligată să pornească un război împotriva întregii alianțe NATO. „Acest lucru ar fi fost, posibil, sfârșitul civilizației. Acest lucru nu putea fi permis”, se arată în manualul școlar.

Cu toate acestea, aderarea Ucrainei la NATO era, pe atunci, și rămâne și acum, o perspectivă îndepărtată. De asemenea, manualul susține în mod fals că, înainte de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Ucraina avea planuri de a transforma Sevastopolul, sediul Flotei rusești de la Marea Neagră, într-o bază NATO și că, ulterior, Kievul a declarat că dorește să achiziționeze arme nucleare. O altă afirmație falsă din manual este aceea că, până în 2014, 80% din populația Ucrainei a considerat limba rusă ca fiind limba maternă. Potrivit unui sondaj publicat de reputatul Razumkov Centre în 2006, doar 30% dintre locuitorii Ucrainei au numit limba rusă ca fiind limba lor maternă, în timp ce 52% au declarat că ucraineana este limba lor maternă.

Distorsionarea realității

Într-o aparentă referire la abundența de materiale online care implică forțele rusești în atrocitățile comise în Ucraina, manualul îi avertizează pe elevi să fie atenți la „o industrie globală care produce clipuri înscenate și fotografii și videoclipuri false”. „Rețelele de socializare și mass-media occidentale răspândesc cu prea mult entuziasm informații false”, se arată în manualul școlar într-un capitol despre „operațiunea militară specială”.

Manualul critică sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina și le prezintă drept o încercare de a „distruge economia Rusiei”. De asemenea, acesta susține în mod eronat că aceste sancțiuni „încalcă toate normele de drept internațional pe care Occidentul ține atât de mult să le citeze”, conform BBC .