Actual

Rușii lansează atacuri cu drone! Ro-Alert vine în ajutorul populației

Tulcea Ro-Alert, sursa foto KanalD
sursa foto KanalD

Populația va primi avertismente când rușii atacă porturile ucrainene cu drone. Ro-Alert va transmite mesaje în zonele cu pericol de „elemente de război”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a dat putere Ministerului Apărării Naționale să delimiteze zonele de protecție a populației pe malul Dunării, opus porturilor ucrainene Reni și Ismail, bombardate de ruși.

Ro-Alert va trimite notificări privind atacurile rusești

Inspectoratele locale vor instrui rezidenții din zonele afectate. Mai mult, în Plauru, Ceatalchioi și altele, vor fi amenajate adăposturi.

Inspectoratele pentru situații de urgență vor asigura informarea populației, verificarea și pregătirea spațiilor de adăpost.

Ministerul Apărării Naționale va construi spații de protecție în localitățile Plauru, Ceatalchioi și altele cu populație redusă. În zonele fără acoperire GSM, inspectoratele vor utiliza comunicarea radio pentru a avertiza populația.Hotărârea se aplică în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență prin ordine și acte administrative.

„Luând în considerare atacurile recente și repetate efectuate asupra porturilor ucrainene Reni și Ismail precum și răspunsul apărării antiaeriene ucrainene care au determinat dispersarea mijloacelor utilizate pe suprafețe mari, Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Ce măsuri de protecție se adoptă

Art. 1 – Se abilitează Ministerul Apărării Naționale să evalueze și să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail în care se instituie măsuri specifice de protecție a populației.

Art. 2 – (1) În zonele stabilite în condițiile art. 1, comitetele județene pentru situații de urgență dispun măsuri pentru informarea populației, identificarea spațiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire și asigurarea permanenței la sediile autorităților publice locale locurile de acționare a mijloacelor de alarmare.

(2) Inspectoratele pentru situații de urgență din județele în care sunt stabilite zone în condițiile art. 1, asigură informarea populației cu privire la modul de comportare și acțiune, verificarea și eliberarea tuturor spațiilor cu destinație de adăposturi publice, precum identificarea altor spații ce pot fi folosite pentru protecția populației.

Vor exista spatii de protecție

Art. 3 – Ministerul Apărării Naționale edifică spații de protecție a populației la nivelul localităților Plauru și Ceatalchioi, precum și la nivelul altor localități cu un număr mic și foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență.

Art. 4 – (1) În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naționale notifică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zona specifică potențial a fi afectată.

(2) În zonele comunicate conform alin. 1, se abilitează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să emită mesaje de avertizare și alarmare a populației prin sistemul Ro-Alert și/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităților publice locale.

Art. 5 – În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situații de urgență dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populației, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicații radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.

Art. 6 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”, potrivit Adevărul.