Actual Economic

S-a aprobat. Ordonanţa privind compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi intră în vigoare în această noapte

S-a aprobat. Ordonanţa privind compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi intră în vigoare în această noapte

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină. Ministrul Energiei a afirmat că Ordonanţa intră în vigoare în această noapte şi a arătat că va fi o reducere voluntară pe care voluntar o vor aplica lanţurile de benzinării, în cazul în care  doresc să ia şi această reducere de la buget de 25 de bani. Orice creştere a preţului va fi încadrate în categoria de „acţiuni speculative”.

S-a aprobat. Ordonanţa privind compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi intră în vigoare în această noapte

”Mă aştept ca în perioada imediat următoare să văd în piaţă companii care aplică această ordonanţă. Să le lăsăm un termen scurt, în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fie actualizate li să poată să reflecte aceste modificări”, a precizat Popescu.

El a arătat că ordonanţa oferă un cadru legislativ şi o conformare voluntară, nu este ceva obligatoriu.

”Eu, din ceea ce cunosc în piaţă în momentul de faţă, sunt convins că majoritatea lanţurilor de benzinării, dacă nu chiar toate, vor aplica această Ordonanţă şi românii vor beneficia la toate brandurile de la staţiile de benzină de aceste reduceri”, a mai spus ministrul Energiei.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat despre această Ordonanţă că, ”în situaţia în care vor exista creşteri nejustificate a preţurilor la carburanţi, în perioada de aplicare a prevederilor acestei ordonanţe, acestea vor fi încadrate în categoria de acţiuni speculative”.

”Vor fi sancţionate potrivit Ordonoanţei de urgenţă 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative”, a arătat Dan Cărbunaru, precizând că această ordonanţă privind preţurile speculative se va aplica şi preţurilor la carburanţi.

În plus, a spus Cărbunaru, potrivit prevederilor articolului 5 din această Ordonanţă privind preţurile la carburanţi, va fi interzisă vânzarea produselor achiziţionate în condiţiile prevăzute de ordonanţă, respectiv cu aceatsă reducere de 0,5 lei.

”Revânzarea acestor produse achiziţionate în condiţiile OUG reprezintă contravenţie şi se sancţionează de către autorităţi (..)  după cum urmează: 50.000 până la 500.000 de lei amendă, pentru contravenţiile săvârşite de persoanele juridice şi între 5.500 de lei şi 11.000 de lei, pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice”, a mai spus Cărbunaru.

El a arătat că ANPC este pregătită să facă verificări în teren şi pentru a stabili dacă vor exista situaţii de creştere nejustificată a preţurilor, inspectorii fiind activi şi când a fost acea creştere a preţului la carburanţi, iar acum au la dispoziţie alt cadru legal.

La 15 zile după aprobarea ordonanţei de urgenţă care prevede compensarea preţului la carburanţi cu 50 de bani la pompă, prin ordinul preşedintelui ANAF se va stabili modelul declaraţiei pe care trebuie să o depună operatorii economici

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Mihai Diaconu a precizat că la 15 zile după aprobarea ordonanţei de urgenţă care prevede compensarea preţului la carburanţi cu 50 de bani la pompă, va fi stabilit, prin ordinul preşedintelui ANAF, modelul declaraţiei pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanţi. El a adăugat că impactul bugetar pentru stat, după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă de către Guvern este de 800 milioane lei şi a subliniat că, din analizeze Ministerului de Finanţe nu va creşte deficitul bugetar după luarea unei astfel de măsuri.

„Rolul Ministerului de Finanţe s-a rezumat în a găsi un mecanism simplificat în vederea compensării acestor subvenţii acordate operatorilor economici. Am lucrat împreună cu specialiştii de la Ministerul Energiei. În termen de 15 zile de la aprobarea ordonanţei, prin ordinul preşedintelui ANAF, se va stabili modelul declaraţiei pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanţi, iar ulterior, compensarea se va face cu obligaţiile fiscale ale acestora, TVA, impozit pe profit, etc. Din analizele noastre estimăm că în principal stingerea se va face pe partea de TVA”, a afirmat Miha Diaconu, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Întrebat care vor fi costurile pentru stat după adoptarea acestei măsuri de către Executiv, secretarul de stat în MFP a spus că din estimări costurile statului vor fi de 800 milioane lei şi că aceste calcule sunt făcute şi bazate pe consumul anterior.

„Nu, noi zicem că nu creşte deficitul bugetar. Impactul ar fi fost mult mai mare dacă preţurile ar fi crescut în continuare. Formulele macroeconomice ne spun că nu va creşte deficitul bugetar”, a mai precizat Diaconu, întrebat dacă va creşte deficitul bugetar, în contextul aprobării acestei OUG.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunţat că astăzi Executivul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art, XXVIII din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.