Actual

S-a încheiat primul tur al alegerii președintelui USR PLUS. Irineu Darău îi atacă pe cei doi care rămân in cursă

S-a încheiat primul tur al  alegerii președintelui USR PLUS. Irineu Darău îi atacă pe cei doi care rămân in cursă

Astăzi, 23 septembrie, s-a încheiat primul tur al scrutinului intern pentru alegerea președintelui USR PLUS: au votat 32.815 (74.4%) din totalul de 44.114 electori.

Rezultatele exprimate sunt următoarele:

Dacian Cioloș: 15.111 (46.0%);
Dan Barna: 14.404 (43.9%);
Irineu Darău: 3.300 (10.1%).

Având în vedere rezultatele, va exista un tur doi pentru alegerea noii conduceri a USR PLUS. Congresul va avea loc în data de 2-3 octombrie pentru alegerea Biroului Național.

Senatorul Irineu Darău, care s-a clasat pe locul al treilea  al alegerilor pentru preşedinţia USR PLUS, a anunţat, joi, pe Facebook, că nu îl va susţine nici pe Dan Barna, nici pe Dacian Cioloş în turul al doilea, arătând care sunt motivele sale.

„Astăzi este finalul campaniei interne şi al votului pentru alegerea preşedintelui USR PLUS. Au fost săptămâni intense, care mi-au prilejuit reîntâlnirea cu numeroşi oameni ce au pus umărul la această construcţie politică în care am investit cu toţii atâtea speranţe. Fiecare dintre ei este o sursă de inspiraţie pentru mine. Candidatura mea manifest s-a dovedit cu atât mai necesară acum când am văzut cât de mult s-a îndepărtat partidul de valorile sale fondatoare”, a scris Darău, pe Facebook.

El a afirmat că procedura internă de campanie şi de vot s-a dovedit a fi profund viciată.

„Şi nu a existat niciun fel de voinţă de a o repara – nici din partea actualei conduceri, nici din partea copreşedinţilor contra-candidaţi în cursa electorală. Festivalul democraţiei interne, cel care ne-a diferenţiat în trecut de toate celelalte partide de pe scena politică, s-a transformat într-o glumă. Voi face tot ce ţine de mine pentru a remedia acest lucru, pentru că numai alegerile echitabile şi corecte pot fi fundamentul unei democraţii veritabile”, a continuat senatorul.

Senatorul USR PLUS a anunţat că nu va susţine niciun candidat în turul al doilea al alegerilor din partid.

„Nu pot susţine un candidat care atentează la democraţie, după cum nu pot susţine un candidat care se uită la această agresiune fără să facă nimic. Rolul meu rămâne acela de a mă lupta pentru democraţie, integritate şi meritocraţie – valorile care ne-au adus împreună. Nu vreau să mai fim răul cel mai mic, fiindcă nu va fi îndeajuns pentru a schimba în bine România. De aceea, în perioada următoare şi în cadrul Congresului USR PLUS, voi susţine soluţii pentru a rezolva problemele sistemice cu care se confruntă partidul, soluţii care includ: sistem de vot proporţional la toate nivelurile, super-majoritate necesară pentru aplicarea de sancţiuni, pentru împiedicarea sancţiunilor discreţionare date de birouri sau comisii prin majorităţi fragile, limitarea cumulului de funcţii. Le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi le reamintesc că nu ne oprim aici! România are nevoie de un USR PLUS curat, competent şi credibil. Membru cu membru, redevenim puternici!”, a încheiat mesajul Irineu Darău.