Social

S-a prelungit valabilitatea voucherelor de energie! Până când pot fi folosiți banii

voucherele pentru energie Sursă foto: playtech.ro
Sursa foto Playtech.ro

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a făcut anunțul că valabilitatea voucherelor de energie a fost prelungită până la 31 martie 2024. Astfel, a fost depășit  termenul inițial de 31 decembrie 2023.

În cadrul unui briefing de presă la Palatul Victoria, Câciu a adus vești bune pentru beneficiarii acestor vouchere, oferindu-le posibilitatea de a plăti facturile la energie până la sfârșitul primului trimestru al anului 2024.

Valabilitatea voucherelor de energie

„Începem cu vestea bună pentru cei care sunt beneficiari de vouchere de energie. Am prelungit valabilitatea voucherelor de energie până la 31 martie 2024. Am formalizat adoptarea acestei măsuri, astfel încât beneficiarii, familiile vulnerabile, gospodăriile vulnerabile să poată să plătească facturile la energie din aceste vouchere până la 31 martie 2024. Termenul inițial era 31 decembrie 2023”, a explicat ministrul.

Câciu a subliniat că această decizie a fost aprobată în urma consultărilor cu Comisia Europeană și în urma unui dialog pozitiv cu reprezentanții acesteia. Totodată, ministrul a evidențiat măsurile luate în cadrul ședinței de Guvern referitoare la fondurile europene, cu accent pe exercițiul financiar 2014-2020.

Cum stăm cu fondurile europene

„Pe de altă parte, pentru că avem proiecte în derulare care se încheie la 31 decembrie 2022 am luat o serie de măsuri astfel încât să accelerăm finanţarea acestora, pentru ca beneficiarii să poată depune cererile de rambursare cât mai rapid. Din perspectiva absorbţiei de fonduri europene, am făcut şi o serie de informări la nivelul Guvernului, la acest moment, România are rambursate 85% din fondurile alocate.

La momentul când discutăm. la Comisia Europeană sunt spre decontare 2 miliarde de euro, ceea ce ar însemna echivalentul a 92% absorbţie, iar cu ceea ce ne-a propus la nivelul lunii noiembrie să depunem către Comisia Europeană 1,4 miliarde de euro – dar acestea se vor deconta anul viitor – o să ajungem undeva după trimestrul unu 2024, gradul de absorbţie pe care îl ţintim este de 98%. Spre deosebire de exerciţiu financiar anterior, care la momentul încheierii finanţării, respectiv „n +2″ – 2015, s-a încheiat cu un grad absorbţie de 52%, iar la momentul închiderii programelor 2007-2013, s-a încheiat cu un grad de absorbţie de 92%”, a adăugat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Aceste măsuri au fost implementate pentru a sprijini beneficiarii în depunerea proiectelor în noul context financiar multianual, conform informațiilor furnizate de economica.net. „Amintesc faptul că la acest moment sunt apeluri lansate de peste 16 miliarde de euro şi avem pregătite apeluri de încă 9 miliarde de euro, astfel încât la final de an foarte mulţi beneficiari să poată să depună proiecte pe noul cadru financiar multianual”, a mai spus Adrian Câciu.