Lifestyle

S-au găsit noi dovezi despre originea virusului SARS-CoV-2. De unde a pornit, de fapt, virusul?

S-au găsit noi dovezi despre originea virusului SARS-CoV-2. De unde a pornit, de fapt, virusul?

S-au găsit noi dovezi despre originea virusului SARS-CoV-2. De unde a pornit, de fapt, virusul?

Un articol publicat de The Spectator arată noile date ce confirmă versiunea conform căreia virusul SARS-CoV-2 nu a ajuns printre oameni de la lilieci, că în urma unei scurgeri din faimosul deja laborator din orașul chinez Wuhan, considerat, de altfel, epicentrul pandemiei de COVID-19.

Eforturile de identificare a originii noului coronavirus a luat o nouă turnură în septembrie, când o echipă de oameni de știință din Franța și Laos au descoperit un astfel de virus la un liliac cu potcoavă care trăia într-o peșteră din provincia Vientiane, în vestul Laosului.

S-a dovedit a fi virusul care, din punct de vedere genetic, este mai apropiat de Sars-CoV-2 decât așa-numitul RaTG13, descoperit în sudul provinciei chineze Yunnan, în 2013.

Potrivit sursei citate, experții subliniază că virusului din Laos îi lipsește un element important din partea esențială a genei cheie care face ca virusul SARS-CoV-2 să fie atât de infecțios. Este un așa-numit situs de clivaj al furinei, adică un segment specific de 12 litere din textul genetic.

Experții vor trimite probe la un laborator din Wuhan

Apoi a existat corespondența dintre fundația americană de vânătoare de viruși EcoHealth Alliance și investitorii săi din guvernul american. Experții au discutat despre colectarea de virusuri de la lilieci în opt țări, inclusiv Myanmar, Vietnam, Cambodgia și Laos, în perioada 2016-2019.

Pentru a evita dificultățile legate de subvențiile acordate de antreprenorii locali, aceștia au promis că vor trimite probe la un laborator din Wuhan, pe care îl finanțaseră deja.

Unele dintre scrisori se refereau mai degrabă la trimiterea de date decât de eșantioane, dar unele dintre ele vorbeau în mod repetat despre trimiterea de eșantioane.

Acestea fiind spuse, în 2018 a fost vorba în special despre trimiterea de lilieci. În scrisori se spunea că oamenii de știință din Wuhan lucrau cu colegi din SUA.

Concluzia cercetătorilor este că virusul a scăpat din laboratorul din Wuhan, unde, în timp, s-a strâns un număr mare de virusuri periculoase. Într-adevăr, nu a fost vorba de ceva intenționat, așa cum, de altfel, au subliniat și serviciile de informații americane în ultimele lor rapoarte.

Și nici de vreo armă biologică. Dar, subliniază oamenii de știință, nu există nici un dubiu că SARS-CoV-2 a ”scăpat” din laborator.