Lifestyle

Sănătate pe termen lung: 6 diete explicate pe înțelesul tuturor de un nutriționist. Sigur nu știai…

Sănătate pe termen lung: 6 diete explicate pe înțelesul tuturor de un nutriționist. Sigur nu știai…

Sănătate pe termen lung. Există motive bine întemeiate pentru care oamenii aleg să urmeze unele variante ale unei diete vegetariene sau vegetale. Acestea sunt legate de sănătatea personală și publică, de mediu și de animalele crescute pentru hrană. Numeroasele variante ale unei diete vegetariene vă permit să alegeți o modalitate de a vă hrăni în funcție de etica și obiectivele dvs. Un medic nutriționist a explicat 6 tipuri de diete vegetariene.

6 diete explicate pe înțelesul tuturor de un nutriționist

1. Dieta lacto-ovo vegetariană

Unii oameni cred că o dietă lacto-ovo-vegetariană este cea mai tradițională dietă vegetariană. În această variantă, nu se consumă carne sau pește, dar ci ouă și produse lactate.

Dacă urmați o dietă lacto-ovo-vegetariană, includeți în dieta ouă, lapte, brânză, unt, iaurt, smântână, înghețată și alte produse lactate, excluzând în același timp carnea, cum ar fi carnea cea de vită, pește, pui, și porc.

2. Dieta lacto-vegetariană

O dietă lacto-vegetariană este o dietă pe bază de plante care include produse lactate, așa cum sugerează prefixul „lacto”.

Această variație include produse lactate, cum ar fi laptele de vacă și alimentele făcute din el. Acestea pot include brânză, unt, smântână, iaurt și înghețată.

Și în această dietă carnea, cum ar fi carnea de vită, porc, pui și pește, este exclusă. De asemenea, pe lista produselor interzise se află și ouăle.

3. Dieta ovo-vegetariană

O dietă ovo-vegetariană nu include produse lactate, ci ouă, așa cum indică prefixul „ovo”.

În plus față de excluderea cărnii și a peștelui, o dietă ovo-vegetariană exclude toate produsele lactate și alimentele realizate folosindu-le, cum ar fi laptele de vacă, brânza, untul, smântâna, iaurtul și înghețata.

Cu toate acestea, cineva care urmează o dietă ovo-vegetariană ar include ouă și feluri de mâncare cu ouă, cum ar fi omletele, ouăle fierte și omletele. De asemenea, pot folosi ouă la brioșele, prăjituri și pâine.

4. Dieta flexitară

O dietă flexitară este concepută pentru a fi mai flexibilă decât o dietă strictă vegană sau vegetariană, după cum indică prefixul său „flexi”. Acesta subliniază beneficiile alimentelor pe bază de plante, permițând în același timp cantități mici de produse de origine animală.

Este nevoie de o abordare axată în principal pe plante pentru a mânca, dar include unele carne și alte produse de origine animală, cum ar fi ouăle și lactatele, cu moderare.

Principiile principale ale unei diete flexitare includ consumul de alimente vegetale întregi, obținerea celor mai multe proteine din plante în loc de animale, limitarea adaosului de zahăr și a alimentelor procesate, dacă este posibil, și încorporarea ocazională a cărnii și a produselor de origine animală.

Din punct de vedere tehnic, un flexitar nu ar fi considerat vegetarian deoarece mănâncă uneori cantități mici de carne. Depinde de fiecare persoană să proiecteze dieta pentru a se potrivi stilului lor de viață.

 

5. Dieta pescatariană

O dietă pescatariană se face remarcată prin consumul de legume, fructe, pește și fructe de mare. Prefixul este derivat din cuvântul italian „pesce”, adică pește.

Cei care vor adopta o dietă pescatariană va consuma alimente pe bază de pește, cum ar fi tonul, halibutul, somonul sau sushi, în mod obișnuit vor evita alte carne, cum ar fi carnea de vită, puiul sau carnea de porc.

Dieta pescatariană se bazează, în mare parte, și pe consumul de semințe, nuci, ouă și produse lactate

O dietă pescatariană oferă avantajul de a obține acizi grași omega-3 sănătoși din pește și fructe de mare. Acestea pot lipsi altfel în anumite diete vegetariene.

6. Dieta vegană

Dieta vegană a devenit extrem de populara datorita numeroaselor studii care îi arată beneficiile atât asupra sanătatii cât ți asupra mediului. În fiecare an, din ce în ce mai multi oameni au început să adopte un stil de viata vegan, fie din motive etice, fie din motive de sanătate, sau uneori ambele.

O dietă vegană este una care exclude toate produsele de origine animală, inclusiv carne, pește, produsele lactate și ouăle. Unele persoane care urmează o dietă vegană aleg, de asemenea, să excludă mierea, deoarece este produsă de albine.

Etica este un motiv major pentru care unii oameni aleg o dietă vegană.

O dietă vegană se bazează exclusiv pe alimente vegetale. Aceasta include fructe, legume, cereale, nuci, semințe și leguminoase, inclusiv fasole, mazăre și linte.

O dietă vegană poate include alternative pe bază de plante la produsele animale tradiționale, cum ar fi lapte și produse lactate pe bază de plante, înlocuitori de ouă pe bază de plante și înlocuitori de carne pe bază de plante, cum ar fi tofu, tempeh, seitan și jackfruit.

Dietele vegane tind să fie sărace în unii nutrienți. Din acest motiv, furnizorii de asistență medicală recomandă adesea veganilor să ia anumite suplimente de vitamine și minerale, inclusiv vitamina B12, fier, grăsimi omega-3, zinc și multe altele, potrivit healthline.com.