Categories: Lifestyle

Sănătatea florei bacteriene – vitală pentru starea generală de bine!

Sănătatea florei bacteriene – vitală pentru starea generală de bine! Mult studiată în ultimii ani, flora intestinală este astăzi cunoscută pentru numeroasele sale funcții în organism.

Totuși, din ce în ce mai multe studii avertizează asupra riscului de disbioză, adică asupra riscului unui dezechilibru al florei intestinale.

Acest lucru, odată deranjat, nu-și mai poate îndeplini funcțiile în mod normal, ceea ce poate favoriza apariția anumitor complicații. Din fericire, cercetările științifice pe acest subiect au făcut posibilă descoperirea soluțiilor naturale pentru menținerea sau restabilirea echilibrului florei intestinale.

Multe studii au demonstrat în special eficacitatea unui supliment de probiotice. Mai recent, un studiu tocmai a arătat că un tratament multivitaminic ar putea fi, de asemenea, o idee interesantă pentru a preveni riscul de disbioză. Să extindem informațiile despre acest studiu!

Deficiențe nutriționale, factori de risc care nu trebuie neglijați

A fost efectuat un studiu, publicat în revista Science Translational Medicine, cu privire la efectele unei deficiențe nutriționale asupra florei intestinale. Dacă aceasta a făcut obiectul a numeroase studii în ultimii ani, puține investigații științifice au fost încă interesate de efectul deficiențelor nutriționale în echilibrul microbiotei intestinale.

Cu toate acestea, cifrele sunt uluitoare! Conform ultimelor estimări, aproximativ 2 miliarde de persoane ar fi afectate de un deficit nutritiv, adică o cantitate insuficientă de nutrienți pentru a satisface nevoile organismului. Consecințele unei deficiențe nutriționale, adesea neglijate, pot afecta multe funcții ale corpului. Lipsa anumitor substanțe nutritive ar putea fi în special cauza unui dezechilibru al florei intestinale.

Consecințele deficiențelor nutriționale în flora intestinală

Pentru a analiza efectele unei deficiențe nutriționale asupra florei intestinale, cercetătorii s-au interesat de mai mulți micronutrienți, inclusiv vitamina A, vitamina B9, fier și zinc. Oamenii de știință au evaluat efectele unei deficiențe a acestor nutrienți în grupuri de șoareci care aveau o microbiotă intestinală similară cu cea a oamenilor. Analiza rezultatelor acestora a relevat repercusiuni importante asupra florei intestinale. Cercetătorii au descoperit în special că un deficit de vitamina A a favorizat un dezechilibru al florei intestinale prin creșterea abundenței anumitor tulpini bacteriene.

Interesul unui aport suplimentar de vitamine

Pentru a înțelege mai bine relația dintre deficiențele nutriționale și creșterea anumitor bacterii intestinale, cercetătorii au efectuat mai multe teste complementare. Datorită analizelor genetice, multimicrobiene și farmacologice, cercetătorii au reușit în special să demonstreze rolul vitaminei A în flora intestinală. Au descoperit că contribuția retinolului, o formă de vitamina A, a influențat dezvoltarea bacteriilor intestinale ale tulpinii Bacteroides vulgatus. Conform rezultatelor acestora, o cantitate suplimentară de vitamina A ar putea reduce proliferarea anumitor bacterii și, astfel, reduce riscul de disbioză.

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

2 zile ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

2 zile ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

3 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

3 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

3 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

3 zile ago

This website uses cookies.