Lifestyle

Șapca lui Nicolae Ceaușescu și teza de doctorat a Elenei vor fi scoase la licitație. De la ce preț pornesc obiectele dictatorilor

Nicolae și Elena Ceaușescu, sursa foto Aleph News
Nicolae și Elena Ceaușescu, sursa foto Aleph News

Pe 19 mai, într-o celebrare a ultimului secol de istorie a României, care cuprinde antipozii evoluției noastre, monarhia și comunismul, peste 30 de obiecte istorice aparținând familiei Ceaușescu vor fi scoase la licitație. O pălărie a lui Nicolae Ceaușescu și teza de doctorat a Elenei Ceaușescu sunt incluse în licitația de artă și istorie.

Numeroase artefacte au legătură cu cuplul dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu, care a condus România timp de peste 20 de ani.

Lucrurile Elenei Ceaușescu vor fi scoase la licitație

Articole vestimentare purtate cândva de Nicolae Ceaușescu, o teză de doctorat semnată de Elena Ceaușescu și postere sau imagini cu semnăturile cuplului oferă o perspectivă asupra vieții lor personale, a influenței pe care au avut-o și a stilului lor de a gândi și de a face afaceri.

Teza de doctorat în chimie (cu tema „Polimerizarea izoprenului”) pentru care Elena Ceaușescu și-a obținut doctoratul face parte din licitație. Lucrarea, care are un preț de pornire de 300 de euro, este una dintre cele trei dactilografii originale care trebuiau să fie realizate la vremea respectivă pentru a respecta normele.

Doctoratul în chimie al Elenei Ceaușescu a stârnit controverse și zvonuri, la care metodele de constrângere ale regimului au pus rapid capăt. Elena Ceaușescu, șefa Institutului de Cercetări Chimice din București și membră a Academiei Române, spunea că finalizarea tezei de doctorat a marcat începutul unui lung drum spre așa-zisa consacrare științifică.

Licitația începe de la 600 de euro

Șapca bărbătească din bumbac care i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu este unul dintre obiectele istorice care pot fi văzute în fotografii vechi. Obiectul vestimentar are o ofertă de pornire de 600 de euro și este vândut cu certificatul R.A.P.P.P.S. care a fost eliberat la momentul licitațiilor din perioada 1991-1993.

Steagul PCR de mătase din casa familiei Ceaușescu va fi și el prezent la licitație, alături de certificatul R.A.P.P.P.S. și are o ofertă de pornire de 500 de euro.

O sticlă specială de colecție de vodcă „Ceaușescu” va fi scoasă la vânzare tot în cadrul evenimentului, pe 19 mai. Băutura are un preț de pornire de doar 35 de euro și a fost în fabricație restrânsă la începutul anilor 1990. Ea a rămas nealterată. Este de remarcat faptul că exemplare identice din producția minusculă au putut fi cumpărate recent pe piață cu până la câteva mii de euro. Dintr-un registru asemănător se poate achiziționa și lingoul cu un preț de pornire de 200 de euro care a fost fabricat ca un cadou al filialei P.C.R. Bihor pentru Nicolae Ceaușescu în formă de glob pământesc cu lumină și este împodobit cu o hartă a României.

Ce alte obiecte vor fi vândute

Printre celelalte obiecte unice ale licitației se numără și o imagine deosebită cu Nicolae Ceaușescu trăgând un vehicul pe o mină. Fotografia, care pleacă de la doar 50 de euro, a fost realizată de renumitul fotograf Armand Rosenthal. Licitația inițială pentru cele 22 de imagini cu Nicolae Ceaușescu realizate după cutremurul din 1977 este de 200 de euro. Două cărți de vizită pe care fostul dictator i le-a dat lui George Macovescu reprezintă o parte din contactul cu acesta. Lucrările au un preț de pornire de doar 75 de euro și fac parte din colecția regretatului George Macovescu, care a fost ministru de externe al României. Cărțile i-au fost trimise în semn de recunoștință.

Obiectele familiei Ceaușescu sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță până pe 19 mai, alături de alte 300 de artefacte istorice care reconstituie istoria României de la monarhie la comunism. De la monarhie la comunism, un secol de istorie. Licitația „Artă și Istorie” se va desfășura în formatul Timed Online Auction, care presupune ca evenimentul de licitație să se desfășoare în întregime online, fără prezența adjudecătorului, fiind gestionat automat de algoritmul platformei Artmark Live 2.0, potrivit Observator.