Info Actual > Diverse > Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Ce NU ai voie să faci sub nicio formă astăzi!
Diverse

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Ce NU ai voie să faci sub nicio formă astăzi!

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Ce NU ai voie să faci sub nicio formă astăzi!

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Ce NU ai voie să faci sub nicio formă astăzi. Biserica Ortodoxă română sărbătorește întotdeauna la 29 august tăierea capului sfântului Ioan Botezătorul.

Este o sărbătoare importantă, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie, și totodată este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc.

Din moși-strămoși s-au respectat anumite tradiții și obiceiuri legate de această mare sărbătoare.

Ortodocșii sunt obișnuiți cu tradițiile specifice fiecărei sărbători, iar cei mai convinși le respectă întru totul. De tăierea capului sfântului Ioan, este absolut interzis să mâncăm legume rotunde sau orice ar semăna cu un cap.

Sf. Ioan de Toamnă (Sf. Ioan cap tăiat) aduce mai multe interdicții asupra tăiatului fructelor și legumelor ce au formă rotundă sau alimentelor ce amintesc de sângele vărsat. De aceea, se postește, nu se mănâncă poamă roșie și curechi roșii, nici fiertură și nu se mănâncă din blid.

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Mai mult, în această zi nu se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna. Nu se mănâncă varză, căci Sfântului Ioan de șapte ori i-au tăiat capul pe varză și iar a înviat. Nu e bine să se mănânce fructe rotunde, care seamănă cu un cap (mere, pere, nuci, căpățâni de usturoi) sau cu o cruce (nuci, pepene), nu se bea vin roșu, nu se mănâncă fructe sau legume roșii.

În schimb, credincioșii se pregătesc cu sufletul pentru această mare sărbătoare, fac pachete dinainte de ziua de 29 august, pe care apoi le duc la biserică spre sfințire, și le împart celor nevoiași. Un lucru foarte important este că încă din Ajunul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii se pregătesc pentru postul negru. Este bine, pentru cine poate și cui îi permite starea de sănătate, să țină post negru în ziua de 29 august.

Există un motiv întemeiat pentru care credincioșii sunt încurajați să țină post în această zi mare. Astfel, ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este considerată o prefigurare a vinerii Patimilor, și așa cum este recomandat postul în fiecare vineri, ca zi a răstignirii Domnului, tot astfel se cuvine postul și în această zi.