Actual

Sărbătorile vin cu cheltuieli. Cât te costă masa de sărbători în 2023

masa de crăciun, sursa foto agrointel.ro
sursa foto agrointel.ro

Sfârșitul anului 2023 se apropie, iar oamenii sunt în pline pregătiri. Ne așteaptă sărbătorile de iarnă, care vin cu multă fericire și toată familia se strânge în jurul mesei. Dar, masa de Crăciun sau de Revelion poate aduce costuri foarte mari. Mai ales în contextul actual, în care prețurile la alimente și servicii au atins cote record. Pe lângă factorul financiar se adaugă și munca din bucătărie.

Fiecare gospodină petrece ore întregi pentru a face cele mai bune preparate. Dar, cei care doresc să scape de gătit și de curățenie, au anumite soluții. Fie pentru a scăpa de trudă sau pentru a nu da greș cu preparatele, românii apelează la firmele de catering.

Masa de sărbători în 2023

Masa de sărbători în 2023 vine cu mai puțină muncă pentru anumite persoane. Firmele de catering oferă variante foarte bune pentru a cumpăra produsele tradiționale gata preparate. Pentru aceste variante de masă la pachet, pregătirile sunt în toi. Oamenii lucrează continuu pentru a-și onora comenzile.

Un număr tot mai mare de familii își planifică sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou. Luând în considerare nu doar costul produselor, ci și timpul pe care îl vor pierde. Astfel, din ce în ce mai mulți români cumpără de la profesioniști mesele de sărbătoare gata făcute.

Prea multe comenzi

Din această cauză, companiile de catering întâmpină dificultăți în a onora comenzile. Dacă luați în calcul prețul produselor și munca, costurile meselor gata preparate nu sunt atât de mari. Prețurile variază, totuși, în funcție de regiunea țării.

„Cred că din ce în ce mai mulți preferă să comande mâncarea. Unii nu au timp pentru toate aceste pregătiri, alții niciodată nu au făcut efortul de a pierde o zi-două în bucătărie. De ce să nu recunoaștem: este comod, iar dacă ai găsit și firma de care ești mulțumit, poate ai mai comandat și în restul anului și-ți place mâncarea de acolo” a explicat un român care apelează la mâncarea comandată.

Costuri în 2023

Aveți opțiunea de a cumpăra pachete pentru întreaga masă sau un meniu individual de persoană. Care include o varietate de delicatese. De exemplu, o cunoscută firmă de catering din București percepe 145 de lei pe kilogram pentru caltaboș. De asemenea, 88 de lei costă un kilogram de cârnați. Iar 116 lei este  kilogramul de lebăr. De asemenea, faimosul cozonac costă 11 lei pe bucată. Iar  preparatul nelipsit de pe masa românilor, sarmalele, costă 8 lei bucata.

În funcție de numărul de invitați pentru care este destinat, un platou cu bunătăți de Crăciun costă între 200 și 390 de lei. Un platou „ca la cabană” de la același furnizor costă între 190 și 375 de lei. Un platou de dulciuri de casă cu cele mai populare bucate din copilărie costă 110-200 de lei. Pomana porcului costă 90 de lei, iar 20 de sarmale costă 80 de lei. De asemenea, 50 de sarmale vor costa cumpărătorul 180 de lei.

Dacă optați pentru meniul de persoană, veți primi preparate pentru toate felurile festive, de la antreu până la desert. Acest tip de meniu pentru masa de Crăciun costă în jur de 125 de lei de persoană, conform Adevarul .