Categories: Lifestyle

Sarmale de post din care orezul lipsește. Explozie de gust!

V-ați obișnuit ca în perioada postului Crăciunului din farfurie să nu lipsească sarmalele cu orez și ciuperci? Ce spuneți dacă de data asta ați încerca unele savuroase, din care să lipsească orezul? Ce spuneți de sarmalele de post cu bulgur.

Dacă în trecut nu toți știau de acest produs, în zilele noastre bulgurul a devenit popular și în România, nu doar în alte țări ale lumii. Atenție, nu-l confundați cu cușcuș. Bulgurul este un produs pe bază de grâu arnăut/durum care este un înlocuito al orezului și poate fi folosit nu doar pentru pilaf, ci și pentru ardei umpluți, supe sau sarmale.

Se pregătește foarte simplu. Se lasă la înmuiat în apă caldă timp de 20 de minute. Bulgurul e foarte bun pentru organism, fiind plin de fibre, proteine și vitamine și are și un indice glicemic scăzut.

Ingrediente necesare

Pentru a pregăti minunatele sarmale cu bulgur aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 varză nouă medie, 1 lingură rasă cu pastă de roșii, 1 lingură rasă cu pastă de ardei, 2 caței de usturoi, 1/2 de lămâie, 6 linguri cu ulei de măsline, sare. Pentru umplutură aveți nevoie de 250 g bulgur mare, 1 ceapă mare, 1/2 linguriță cu chimion măcinat, 1 linguriță cu vârf mentă uscată şi sfărâmată, 1 legătură mică de pătrunjel, 2-3 linguri cu ulei de măsline, sare, piper negru, fulgi de chili.

Mod de preparare

Puneți apă la fiert iar când a clocotit introduceți varza pentru zece minute. Scoateți apoi, puneți într-o strecurătoare și lăsați să se răcească. Frunzele se vor desface apoi una cât una până se obțin în jur de 20-25 de bucăți. Cotorul nu se aruncă, se taie cât mai mărunt și se presară pe fundul oalei.

Încingeți ulei în tigaie, puneți ulei și adăugați ceapa tocată mărunt și lăsați până se înmoaie. Adăugați apoi chimionul, menta, pătrunjelul tocat şi bulgurul și condimentați cu sare, piper negru şi chili. Amestecați foarte bine pentru a omogeniza totul.

Se lasă la fiert o oră

Se iau frunzele, se scoate partea care e tare în formă V, se adaugă umplutura și se rulează. Se pun în oală, peste varza tocată. Într-un al vas se pune apa și se dizolvă pasta de roșii, apoi se adaugă usturoiul strivit şi câteva linguri cu suc de lămâie. Turnați totul peste sarmale apoi ai puneți apă. Lăsați pe foc în jur de o oră. Se pot consuma calde sau la temperatura camerei, cu puțin mentă uscată și fulgi de chili.

Carmen Ciripoiu

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

3 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

3 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

3 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

4 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

4 zile ago

Parteneri

  • EDITURA DE CARTE

Un Crăciun cu Winston

This website uses cookies.