Actual

Scad prețul la facturile de electricitate și gaze în România. Anunțul venit direct din Guvern

Scad facturile la gaze și energie
sursa foto: cursdeguvernare.ro

Se pregătesc noi vești bune la nivel național în urma unor decizii pregătite în Guvern prin care facturile la curent și gaze ar putea scădea semnificativ în perioada următoare.

Decizia vine după ce ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat o posibilă reducere a prețurilor finale plafonate.

Posibilă reducere a prețurilor finale plafonate la facturi

Zilele trecute Adrian Câciu a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre o posibilă reducere a prețurilor finale plafonate la clienți, pe fondul scăderii prețurilor din piețe la energie electrică și gaze naturale. De asemenea, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a scris recent o notă care arată că, în acest moment, Ministerul Energiei este dator furnizorilor cu peste 1,33 miliarde de lei, iar bugetul ministerului nu permite alocarea acestor sume

Astfel, scăderea plafoanelor ar însemna mai mulți bani din partea statului către furnizori, însă, facturi mai mici decât în prezent pentru populație.

Practic, în prezent, există 3 plafoane pentru consumul de energie electrică:

  • 0,68 de bani pentru consumul mai mic de 250 kW
  • 0,80 bani pentru consumuri situate între 250 și 300 kW
  • 1,3 lei pentru un consum mai mare de 300 de kw.

Decizie politică privind prețurile la curent și gaze

În același timp, reprezentanții industriei spun că aceasta ar fi o decizie politică, întrucât, prin lege, statul trebuie să plătească diferența între cost și plafon furnizorului care emite factura clientului, bani care întârzie cu cel puțin 4 luni, scrie Antena 3 CNN.

”Economia și cetățenii nu trebuie să plătească erorile sau distorsiunile unei piețe imperfecte, în continuare. Trebuie să înțelegem că acum avem un preț scăzut la energie. Avem o inflație astăzi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflației o reprezintă intervenția Guvernului, intervenție criticată de-a lungul timpului de piață, asupra prețurilor la energie. Deci iată un efect care se va propaga într-un orizont de timp și către populație. De fapt, deja se simte la facturi, dar se va simți și la celelalte prețuri la bunuri și servicii.

Drept pentru care este necesară o analiză de context pe noul context de preț mediu pe ultimele luni dar și pe ”futures”, pentru că ceea ce avem în Bursă, se observă un preț mult mai mic anul acesta decât anul viitor și o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin pentru cetățeni și pentru economie la noul context”, a transmis Adrian Câciu zilele trecute după ce a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare.

”Adaptarea unei scheme poate să însemne prețuri și mai mici. Haideți să vedem care va fi rezultatul analizei, când se va face, pentru a ajunge la prețuri care sunt cele din piață”, a mai spus Ministrul Finanțelor.

Cu cât vor fi reduse facturile la electricitate și gaze

Conform calculelor realizate de Antena 3, dacă va fi modificat prețul de plafonare, costurile românilor cu energia electrică și gazele naturale vor arăta astfel:

Cu cât s-ar reduce factura la energie electrică (la un consum de 350kW)

  • Preț plafon: 1,3 lei – sumă factură: 455 lei
  • Preț plafon: 1,1 lei – sumă factură: 385 lei

Cu cât s-ar reduce factura la gaze (la un consum de 1500 kWh)

  • Preț plafon: 0,31 bani- sumă factură: 465 lei
  • Preț plafon: 0,25 bani – sumă factură: 375 lei