Info Actual > Politică > Scandalul măștilor de protecție a luat amploare. Detalii despre afaceri ilegale în plină pandemie
Politică

Scandalul măștilor de protecție a luat amploare. Detalii despre afaceri ilegale în plină pandemie

Scandalul măștilor de protecție a luat amploare. Detalii despre afaceri ilegale în plină pandemie

Vânzarea măștilor de protecție a fost una dintre cele mai profitabile afaceri și perioada pandemiei de coronavirus.

Din astfel de afaceri, unele dintre ele ilegale, nu puteau să lipsească politicienii atrași de „butoiul cu miere” al măștilor de protecție.

„Afacerea măștilor” s-a lăsat cu demisii

În Germania, principalele partide politice sunt implicate într-un scandal legat de presupuse profituri din vânzarea măştilor de protecţie folosite în timpul epidemiei de coronavirus.

După ce au apărut informații despre afacerile ilegale cu vânzarea măștilor de protecție, doi parlamentari, Nikolas Loebel din Uniunea Creştin Democrată (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel şi Georg Nuesslein din Uniunea Creştin Socială (CSU) au demisionat.

. Loebel a declarat că va renunţa la mandatul de parlamentar înainte de sfârşitul lui august şi nu va mai candida. Nuesslein a anunţat că va rămâne în legislativ până la alegerile de la sfârşitul lui septembrie.

Cei doi sunt acuzaţi că au primit sute de mii de euro pentru ajutorul la negocierea contractelor pentru măşti împotriva coronavirusului. Loebel a confirmat vineri că este implicat în firme care fac afaceri cu măşti.

Subiectul a ajuns în centrul atenţiei înaintea alegerilor care vor avea loc duminica viitoare în landurile Baden-Wurttemberg şi Renania-Palatinat.

Liderii CDU au declarat că nu pot exclude existenţa altor cazuri legate de scandal

Şeful CSU, Markus Soeder, posibil viitor cancelar al Germaniei, le-a cerut celor doi politicieni implicaţi până acum să demisioneze cât mai rapid din parlament şi a adăugat că un gest corect din punct de vedere moral ar fi să restituie sau să doneze banii obţinuţi din afacerile cu măşti.

Christian Lindner, preşedintele Partidului Liber Democrat (FDP), de orientare liberală, a cerut crearea unei comisii speciale de anchetă.

Robert Habeck, copreşedinte al Verzilor – partidul ecologist, în prezent bine cotat în sondajele de opinie la nivel naţional – a susţinut că scandalul măştilor arată existenţa unei “probleme structurale şi sistemice” în blocul CDU/CSU, potrivit stiripesurse.ro