Social

Scandalul Pegasus a ajuns în Ungaria. Se va lansa o procedură de infringement împotriva ei ?

Scandalul Pegasus a ajuns în Ungaria. Se va lansa o procedură de infringement împotriva ei ?

După dezvăluirile apărute duminică în presă conform cărora 300 de numere de telefon ar fi fost ţinta unor acţiuni de spionaj, Parchetul din Budapesta a anunţat joi deschiderea unei anchete scrie Agerpres.

„În urma mai multor plângeri, biroul procurorului a dispus deschiderea unei anchete privind o potenţială colectare neautorizată de informaţii confidenţiale”, a precizat parchetul într-un comunicat.

Ancheta urmăreşte să stabilească faptele şi să determine dacă şi ce infracţiune a fost comisă, a adăugat parchetul.

Un consorţiu de 17 media internaţionale a acuzat Ungaria, după şase luni de investigaţii, că foloseşte, la fel ca Maroc, Mexic şi alte ţări, tehnologia de spionaj israeliană a grupului NSO împotriva societăţii civile.

Conform reţelei Forbbidden Stories, 300 de telefoane ale unor jurnalişti, avocaţi, aleşi sau oameni de afaceri au fost luate ca ţintă. Cazul este unul unic în Uniunea Europeană.

Dezvăluirea a făcut valuri în Ungaria, care, oricum, era acuzată cu regularitate de organizaţiile internaţionale că subminează statul de drept, de la revenirea la putere a premierului Viktor Orban în 2010.

Opoziţia liberală, împreună cu reprezentanţi ai jurnaliştilor şi avocaţi au cerut o anchetă independentă.

La polul opus, purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a spus că este vorba de „un grup de media de stânga” care face „afirmaţii nefondate”, „înghiţite de restul presei”, „care urmează turma”.

Supravegherea ilegală a cuiva poate avea loc complet legal

Potrivit juristului Szabó Máté Dániel de la TASZ, „acest tip de supraveghere este legal” de la o schimbare a legii în 2011. Este suficient un simplu acord din partea Ministerului de Justiţie pentru serviciile secrete. Specialiştii subliniază absenţa unui control extern şi o încălcare a vieţii private, denunţate de altfel de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2016.

Juristul îl citează pe ministrul de Interne, Sándor Pintér, care a spus în urmă cu câțiva ani, la o ședință în fața Comisiei de Securitate Națională a Parlamentului, că nu există o singură persoană în Ungaria care să nu poată fi observată sau interceptată în condiții legale.
Particularitatea sistemului juridic maghiar este că până și supravegherea ilegală a cuiva poate avea loc, complet legal, susține Szabó Máté.

Vera Jourova, vicepreşedintă a Comisiei Europeană, a atras atenţia în cotidianul francez Le Monde că ar putea fi lansată o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu Pegasus, deoarece „nu pare să fi fost respectată protecţia datelor”