Actual

Scandalurile nu se opresc la Academia de Poliție. Rectorul în exercițiu și predecesorul său au picat examenul de titularizare

academie

Actualul rector al Academiei de Poliție nu a reușit să promoveze examenul de titularizare pe funcție, după ce postul pe care îl ocupă, în calitate de împuternicit, a fost scos la concurs. Mai mult decât atât, în aceeași situație s-ar afla și predecesorul său, care s-a înscris, la rândul lui, în competiție. Cei doi nu au reușit să adune un punctaj mai mare de 7, pentru a putea promova cu succes examenul.

Scandalurile nu se opresc la Academia de Poliție. Rectorul în exercițiu și predecesorul său nu au luat notă de trecere

Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, instituția de învățământ superior în care sunt pregătiți să protejeze societatea viitorii ofițeri din toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, s-a aflat, în ultimii ani, în mijlocul unor scandaluri în lanț.

Mai întâi, rectorul Adrian Iacob era acuzat de plagiat și mai apoi condamnat pentru pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan, care demonstrase faptul că teza lui de doctorat nu era originală.

Foștii șefi ai Academiei de Poliție au fost condamnați în primă instanță pentru șantajarea jurnalistei Emilian Șercan. Fostul rector Adrian Iacob și fostul său adjunct Petrică Marcoci, au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare și câte 120 de zile de muncă în folosul comunității.

În 2019, un raport al Ministerului de Interne arata că doar 82 de teze de doctorat de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, dintre care 61 sunt peste pragul de alertă, au fost verificate, deşi instituţia a spus conducerii MAI şi în spaţiul public că a examinat aproape de două ori mai multe.

Scaunul lăsat liber de Iacob a fost ocupat, în martie 2021, de David Ungureanu, un apropiat al unor factori decizionali de la vârful MAI.

Pentru că și numele acestuia a fost amestecat într-un scandal de plagiat, Ungureanu a rămas pe funcție numai șase luni, după ce primit două împuterniciri succesive a câte trei luni.

Cu toate că această perioadă mai putea fi prelungită în mod legal, în locul său a fost împuternicit Claudiu Chindriș, un ofițer de carieră fără legătură cu mediul academic.

În ultimii patru ani, conducerea acestei instituții de învățământ a avut nu mai puțin de șase rectori.

Cine este Claudiu Chindriș

Chindriș venea cu un trecut consistent în structurile de culegere de informații, în sensul în care fusese șef al SRI Cluj și ofițer în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă a MAI, unde, de asemenea a ocupat o funcție de conducere.

Pentru că era ocupat prin împuternicire, postul de rector al Academiei de Poliție a fost scos la concurs de conducerea Ministerului de Interne, pentru ca șeful instituției să devină titular pe funcție și să nu mai fie necesară schimbarea periodică a acestuia.

La concurs s-au înscris numai două persoane. Fostul rector, David Ungureanu și rectorul în exercițiu, Claudiu Chindriș.

Cei doi au susținut examenul în dimineața zilei de joi, când au dat o probă sub forma unui interviu.

Potrivit rezultatelor făcute publice de MAI, niciunul dintre cei doi concurenți nu a luat notă de trecere, în condițiile în care nota minimă era 7.

Cu toate că numele celor doi nu au fost afișate, surse din cadrul MAI au dezvăluit, pentru Gândul, că David Ungureanu a obținut nota 5,7 în timp ce Claudiu Chindriș a primit nota 6.

În actualele condiții, conducerea ministrului este nevoită să emită un nou act de împuternicire și să organizeze un nou concurs în condițiile în care la poarta Academiei de Poliție bat examenele. În iunie, studenții absolvenți vor susține licența, iar în august va avea loc examenul de admitere.