Actual

Schimbări legislative pentru părinții din România. Tații primesc și ei ceva, în sfârșit!

Schimbări legislative pentru părinții din România. Tații primesc și ei ceva, în sfârșit!
Arhivă

Durata concediului paternal s-ar putea mări, dacă modificarea legii va intra în vigoare de la 1 august. Astfel, tații ar putea sta acasă 10 zile, nu doar 5, cât este stipulat acum în legislație.

Iată câte zile de concediu se acordă pentru tați și cum s-ar putea modifica legea de la 1 august!

Ce prevede ordonanța de urgență

Conform proiectului de ordonanță care aduce modificări la Legea 210/1999, toți tații care au calitatea de salariat cu contract sau raport de muncă vor avea dreptul la concediu paternal și indemnizația aferentă, eliminând prin această prevedere noțiunea de asigurat în sistemul de asigurări sociale.

Printre altele, ordonanța respectivă prevede asimilarea în categoria salariaților și a taților care au un contract de activitate sportivă, de mandat, de management sau civil de prestări servicii pentru teatru ori au o convenție de muncă individuală (cooperații).

De concediu paternal vor beneficia și tații care își desfășoară activitatea în cadrul unei instituții executive, legislative sau judecătorești, dar și cei care ocupă o funcție de demnitate publică sau care sunt funcționari parlamentari.

De asemnea, tații care activează în domeniul militar vor beneficia de 10 zile de permisie, în loc de șapte cum este în prezent. În cazul taților care fac cursul de puericultură, vor beneficia de concediu paternal cu ocazia nașterii fiecărui copil, nu a unui singur, cum este stabilit în prezent.

Toate aceste modificări ar intra în vigoare din 1 august, dacă ordonanța de urgență va fi adoptată.

Ce riscă angajatorii care nu respectă legea

Angajatorul este obligat să acorde concediul paternal. În plus, în timpul concediului, acesta nu poate concedia proaspătul tătic și este obligat să îi mențină toate drepturile cu privire la încadrarea în muncă. În ceea ce privește plata drepturilor de concediu paternal, aceasta va fi făcută ca și până acum: angajatorul va face plata egală cu salariul corespunzător acelei perioade.

Angajatorii care nu vor respecta noile prevederi, în cazul în care acestea vor intra în vigoare de la 1 august, riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000  de lei.

Concediul paternal în alte țări din Europa

În afară de România, alte 22 de țări membre UE acordă concediu de paternitate. Începând din ianuarie 2021, în Spania, concediul de paternitate a fost prelungit la 16 săptămâni, perioadă plătită integral și egală cu concediul de maternitate din această țară.

În Italia, tații au dreptul la zece zile de concediu de paternitate cu plata obligatorie, iar în Germania își pot lua până la 14 luni de concediu pentru creșterea copilului. În Polonia, tăticii au dreptul la două săptămâni, iar în Bulgaria beneficiază de 15 zile.