Actual

Vom avea cele mai scumpe sărbători de iarnă! Nu scăpăm de inflație nici la anul

scumpiri la raft de la 1 aprilie sursa foto economedia
Sursa foto: Arhiva companiei

Cu o prognoză de inflație de 7,5% pentru finalul lui 2023, România are una dintre cele mai mari rate din Uniunea Europeană. Ceea ce înseamnă că, în contextul creșterii taxelor și impozitelor, de sărbători mulți români vor fi obligați să facă economii.

Banca Naţională a României (BNR) a anunțat recent că a majorat rata pentru inflație la 4,8% pentru sfârşitul lui 2024. Totodată, conform prognozei BNR, pentru pentru finalul acestui an rata prognozată este de 7,5%, unda dintre cele mai mari din UE.

„Avem o reconfirmare a prognozei pentru finele anului la 7,5%, nu este modificată. Însă avem o revizuire ascendentă a traiectorii pe parcursul anului 2024, în contextul majorărilor legiferate. Pe acelea le-am luat în considerare. Este vorba de impactul de runda I al creşterilor de TVA. Aducerea lor la acelaşi nivel, să spunem, sau trecerea de la trei trepte la numai două trepte şi creşterea accizelor. Impactul ăsta este estimat la 0,9%, care apare în special în trimestrul I al anului viitor. Dar ulterior se intră pe aceeaşi traiectorie de dezinflaţie şi ajungem în intervalul ţintei la orizontul trimestrului III din 2025. Ceea ce, ca să îi irit puţin pe monetarişti, nu este rău, în contextul a două războaie şi a tuturor incertitudinilor”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Prețurile vor continua să crească

Oficalul BNR a explicat întărirea politicii monetare şi ţinerea la nivel relativ înalt a dobânzilor o perioadă mai lungă de timp şi-a făcut efectul. Dar nu a generat o scădere puternică pe inflație.

„Ce este relativ nou în această prognoză, este că avem o cerere excedentară într-un declin mult mai rapid. Ea este previzionată a fi eliminată în totalitate până la finele anului viitor, Și asta în contextul anticipării unui ritm susţinut al corecţiei fiscale pe parcursul anului 2024 şi al continuării transmisiei efectelor induse de normalizarea politicii monetare la noi şi în lume. Ce riscuri vedem la adresa acestor prognoze? (…) Politica fiscală şi cea a veniturilor sunt riscuri în ambele sensuri. Unele cum sunt măsurile de majorare a unor taxe, se duc direct în preţuri, în sens de creştere a preţurilor. Din punct de vedere al cererii agregate, deci atingerea obiectivelor de deficit bugetar avute în vedere de guvern, duce inflaţia în jos. Pe piaţa muncii luând în considerare şi anul electoral, riscurile sunt de a împinge creşterea preţurilor în sus. Adică de a amplifica creşterea preţurilor”, a precizat guvernatorul BNR, citat de realitatea.net.

Sărbători și mai scumpe

Previziunile BNR de creștere a prețurilor confirmă temerile că, în 2023, vom avea cele mai scumpe sărbători din ultimii ani. Ca urmare, mesele festive vor fi mai sărace și vor costa mai mult comparativ cu anii trecuți.

Producătorii au anunțat deja prețuri mărite la numeroase alimente pentru sărbători și produse de bază. Încercările guvernului de plafonare a adaosurilor comerciale la anumite categorii de alimente nu vor reuși să compenseze scumpirile din decembrie. Conform estimărilor, până la finalul acestui an prețurile alimentelor vor continua să crească. În special la carnea de porc, un produs tradițional pentru masa de sărbători a românilor. Fermierii susțin că până la finalul acestui an vor majora prețurile cu până la 20%. Motivul – importurile masive de peste 80%. Și carnea de pasăre se va scumpi în iarna aceasta. În aceste condiții, numeroși români, în special cei cu venituri scăzute, vor fi nevoiți să își reducă drastic cumpărăturile.