Categories: Economic

Scumpiri anunțate la apartamente. Economist: ”Dezvoltatorii imobiliari manipulează și sperie lumea”

Scumpiri anunțate la apartamente. Iancu Guda, economist, susține că nvestitorii imobiliari manipulează și sperie lumea atunci când anunță creșteri continue și semnificative la produsul final în imobiliare, fie că vorbim despre garsoniere, apartamente sau case.

”Dezvoltatorii imobiliari manipulează și sperie lumea că “apartamentele se vor scumpi cu cel puțin 25% din cauza scumpirii materiilor prime și materialelor de construcții …” și că “scumpirile nu se vor opri aici”. Nu mergeți după fentă! La “Banii în mișcare” explic de ce scumpirea cauzată de acest fenomen ar trebui să fie de maxim 6%, după ce am analizat situațiile financiare ale dezvoltatorilor imobiliari: pentru fiecare cost de construcție de 100 lei, prețul final la vânzare este cca. 250 lei din costul de construcție de 100 lei, materiile prime și materialele construcții reprezintă 30 lei (restul este terenul, salarii, servicii furnizori, cost finanțare, taxe etc.

Dezvoltatorii susțin că scumpirile medii variază, per total, între 60% – 80%. OK, să spunem că este chiar 100% (dublare) rezultă: impactul final în preț este de 30 lei: 250 lei = 12%. Totuși, un bloc se construiește în 2 ani, iar scumpirile vor dura maximum 1 an (oferta și cererea se vor regla pe materiale construcții). Deci, impactul final total în prețul unui apartament dintr-un bloc nou ar trebui să fie de 6%.

După scăderea TVA planificată pentru anul următor, prețul total ar trebui să fie chiar mai mic! Acum, alte raționamente fundamentale: că să poți crește prețul din cauza scumpirii materialelor, trebuie să fie și putere de cumpărare și spațiu de îndatorare adițional din partea clienților. Ambele sunt reduse în România, unde scumpirea apartamentelor nu este compatibilă cu scăderea chiriilor și a gradului de ocupare. Dacă investești într-un apartament pe care să-l oferi spre închiriere, randamentul mediu net anual nu depășește 5%. Foarte puțin & Efort Mare! Nu se merită!” a scris economistul Iancu Guda, pe Facebook.

CALCUL: Câtă casă îți permiți

La un moment dat, economistul Iancu Guda a explicat care este formula în baza căreia calculezi câtă casă îți permiți:

”Răspunsul este următorul: înmulțește veniturile familiei x 5 ani, din care scazi 10% dacă locuința este cumpărată prin fonduri proprii, respectiv 20% dacă se contractează un împrumut. Conform Institutului Național de Statistică, salariul mediu net la nivel național este de 3.400 lei.

Practic, aceasta înseamnă că, în medie, o familie cu doi adulți câștigă lunar aproximativ 1.400 de euro, ceea ce înseamnă că își permite o locuința de 75.600 de euro dacă achiziția este făcută prin fonduri proprii, respectiv 67.200 de euro dacă locuința se cumpără printr-un credit.”

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

11 minute ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

2 ore ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

10 ore ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

11 ore ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

13 ore ago

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

16 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.