Social

Se anunță majorări salariale! Cine se bucură de mai mulți bani

datoria publica (sursă foto: Ziarul de Muscel) datoriile
sursa foto arhiva personala

Unii dintre angajați se bucură de majorări salariale în curând. Iar o altă  categorie specială va primi o creștere semnificativă a veniturilor începând cu 1 ianuarie 2024.

Deja la 1 octombrie 2023, s-a produs o creștere generală a salariului minim. Dar se discută acum despre o majorare ulterioară pentru un grup distinct de angajați.

Se anunță majorări salariale

La începutul anului 2024, România va asista la o creștere considerabilă a salariilor pentru  profesori. Aceștia  vor beneficia de o majorare de 50% a salariului conform noii grile salariale. Această măsură va fi aplicată doar pentru cei din domeniul educației, în special pentru profesori.

Această decizie vine în urma recentelor proteste ale profesorilor. Dascălii au solicitat creșteri salariale adecvate pentru efortul lor susținut în educarea viitorului generații. Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut această promisiune, subliniind că grila salarială pentru profesori va fi revizuită și majorată cu 50% începând cu 1 ianuarie 2024. Coaliția de guvernare și-a asumat această responsabilitate pentru a răsplăti munca valoroasă a cadrelor didactice.

Ce spune Ligia Deca

„Există un act normativ în vigoare care spune că, de la 1 ianuarie, profesorii vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă. Este și un angajament politic al Coaliției, iar eu voi face tot ceea ce ține de mine pentru că acest angajament să se respecte. Au reînceput discuțiile cu privire la grila de salarizare, au existat discuții tehnice între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii și acum se va trece la găsirea unei soluții legale, pentru că, până la urmă, pentru a putea da această creștere, trebuie să existe o nouă grilă de salarizare pentru sectorul Educație.

Eu cred că o promisiune odată făcută, trebuie respectată sau măcar, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp. Chiar dacă noua lege a salarizării, să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis

Grila se face la Ministerul Muncii. Ministerul Muncii este cel care inițiază modificări pe legea salarizării publice, pe legea salarizării unitare. Inclusiv Ordonanța de Urgență, care a dat măririle post-protestul din vară, a fost inițiată de către Ministerul Muncii. Sigur, cu avizele de la toate ministerele…”, a spus Ligia Deca, conform Antena3.