International

Se apropie alegerile din SUA. Ce eforturi face președintele Joe Biden

Se apropie alegerile din SUA. Ce eforturi face președintele Joe Biden
sursa foto infofinanciar

Casa Albă se pregătește pentru ceea ce ar putea fi ultima șansă a președintelui Joe Biden. De a-și pune amprenta asupra sistemului judiciar. În timp ce avocații progresiști se tem că nu va reuși să numească la fel de mulți judecători ca fostul președinte Donald Trump în cei patru ani de mandat.

O revanșă electorală în noiembrie 2024 între Biden și predecesorul său republican pare din ce în ce mai probabilă. Astfel, democrații din Senat se angajează să rămână concentrați pe confirmarea candidaților judiciari desemnați de Biden în 2024. Dar și să se adauge la cei 166 deja aprobați pentru a sta pe scaunul de judecător.

Eforturile lui Joe Biden

După doi ani în care a egalat sau a depășit numărul de numiri de judecători al lui Trump, ritmul lui Biden în comparație cu cel al predecesorului său a încetinit în 2023. Pe măsură ce republicanii din Senat și-au exercitat influența. Și au forțat Casa Albă să negocieze cu ei în privința potențialilor candidați.

Russ Feingold este un fost senator american democrat și lider al Societății liberale American Constitution Society. Acesta a declarat că ritmul mai lent a pus în pericol capacitatea lui Biden de a continua să numească judecători diverși în magistratură. În contextul în care se apropie alegerile care vor decide dacă va obține un al doilea mandat. Și dacă democrații vor păstra controlul Senatului. „Acum ne confruntăm cu o situație în care, dacă fie președinția, fie Senatul se schimbă, majoritatea acestor progrese vor fi probabil oprite sau înăbușite în mare măsură”, a spus el.

Promisiuni electorale

Biden, pe parcursul mandatului său, a încercat să îndeplinească o promisiune din campania din 2020. De a aduce o mai mare diversitate în sistemul judiciar. Ai cărui judecători au fost în mod disproporționat bărbați albi. Și au fost, de obicei, foști procurori sau foști parteneri ai unor firme de avocatură. Două treimi dintre candidații confirmați de Biden sunt persoane de culoare. Iar 108 au fost femei, potrivit Leadership Conference on Civil and Human Rights.

El a nominalizat în mod frecvent avocați pentru drepturile civile și apărători publici pentru magistratură. Deoarece democrații urmăresc să contrabalanseze influența conservatoare a celor 234 de persoane numite de Trump în justiție.

Printre judecătorii confirmați proeminenți în 2023 s-au numărat Julie Rikelman. O fostă avocată specializată în dreptul avortului. Care face acum parte din Curtea de Apel a primului circuit al SUA, cu sediul la Boston. Dar și Dale Ho, un apărător al drepturilor de vot, care este acum judecător federal în Manhattan.

Importanța sistemului judiciar

„Pe tot parcursul anului, această majoritate a Senatului a acordat prioritate confirmării judecătorilor. Care contribuie la diversitatea personală și profesională a magistraților și vom continua și în noul an”, a declarat liderul majorității senatoriale Chuck Schumer în plenul Senatului la 11 decembrie.

Senatul a confirmat 69 de judecători în 2023. Dar acest număr a scăzut sub ritmul confirmărilor din timpul celui de-al treilea an al lui Trump. Când au fost confirmați 102 judecători. Timp de mai multe luni, Comisia Judiciară a Senatului s-a luptat să proceseze nominalizările în absența unui membru bolnav al comisiei. Senatorul democrat Dianne Feinstein, care a murit în septembrie.

Biden ar putea recupera această încetinire în 2024. El a anunțat alți 30 de candidați care nu au fost încă confirmați. În prezent, există 53 de posturi vacante pe banca federală. Care așteaptă un nominalizat, iar alte posturi vacante sunt așteptate. Așadar, el ar putea, cel puțin teoretic, să egaleze totuși totalul de patru ani al lui Trump, conform Reuters .