Actual

Se apropie rectificarea bugetară. Ministerele vor primi cu 10% mai puţini bani. Ce proiecte nu vor mai fi implementate

Se apropie rectificarea bugetară. Ministerele vor primi cu 10% mai puţini bani. Ce proiecte nu vor mai fi implementate

Ministerele vor primi cu 10% mai puţini bani la rectificarea bugetară care va avea loc în august, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, au precizat surse politice pentru News.ro, decizia fiind luată la şedinţa coaliţiei de marţi, de la Palatul Victoria. De asemenea, s-a discutat despre măsurile care se impun, în condiţiile secetei, o măsură putând fi plata subvenţiei pentru fermieri, în avans, dar şi plata unor despăgubiri pentru cei afectaţi de secetă.

Se apropie rectificarea bugetară. Ministerele vor primi cu 10% mai puţini bani. Ce proiecte nu vor mai fi implementate

La nivelul coaliţiei încă mai există discuţii tehnice pe rectificarea bugetară. Liderii coaliţiei au decis să taie 10% la rectificare, la toate ministerele, măsura fiind deja stabilită privind reducerea cheltuielilor bugetare.

De asemenea, coaliţia a decis să se plătească anticipat subvenţia agricolă, dar şi plata unor despăgubiri pentru agricultorii afectaţi de secetă. În acest sens, se face o analiză privind suprafaţa afectată de secetă şi costurile acestor despăgubiri.

Liderul PSD Marcel Ciolacu anunţa că va avea o discuţie cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Agriculturii, despre măsurile pe care Guvernul trebuie să le ia pentru a ajuta agricultorii afectaţi de secetă.

Ministrul Finanţelor, Adrian Cîciu declara în luna mai că „toate elemente de sprijin pentru economia României vor fi susţinute din buget fără a afecta deficitul public, aşa cum este angajat în legile bugetare anuale”.

„De aceea, Guvernul a şi luat măsura să diminueze cheltuielile bugetare cu minim 10%. Este anul 2022, un an complicat care este supus unei presiuni inflaţioniste care nu s-a mai manifestat din 2002. O presiune inflaţionistă care vine nu din intern, cât vine din extern. Ţări europene care nu s-au mai confruntat cu acest fenomen, poate de 50 de ani. Mai mult decât atât, criza preţurilor la energie o cunoaşteţi cu toţii. Gestionarea acestei situaţii cu privire la oferta diminuată de energie, conflictul din Ucraina care a generat şi o problemă la lanţurile de aprovizionare cu combustibili, toate aceste elemente au condus Guvernul în a lua măsuri adaptive, dinamice pentru a sprijini economia României”, a mai declarat Cîciu.