Social

Se dă cea de a 13-a pensie! Cine beneficiază de bani

vouchere-620-lei
sursa foto arhiva personala

În Italia, pensionarii  vor primi cea de a 13-a pensie. Aceasta contribuie la creșterea resurselor financiare în pragul sărbătorilor. De asemenea, există posibilitatea de a primi un bonus suplimentar, acest aspect fiind subiectul unor criterii specifice.

Italia găzduiește o comunitate semnificativă de aproximativ 2 milioane de români, mulți dintre aceștia fiind pensionari, astfel că această inițiativă va avea un impact semnificativ în comunitatea lor.

Italienii se bucură de mai mulți bani

O altă veste bună pentru pensionarii italieni este legată de reevaluarea pensiilor. Procesul de ajustare a pensiilor în luna decembrie are la bază rata de reevaluare oferită de către Institutul Național de Statistică, care în prezent se situează la 8,1%. Acest lucru înseamnă o creștere semnificativă în comparație cu rata provizorie de 7,3% utilizată la începutul acestui an de Institutul Național de Asigurări Sociale. Diferența de 0,80% între cele două rate va conduce la o creștere a pensiilor.

Majorările de pensii vor fi acordate în principal pentru pensiile care nu depășesc de patru ori indemnizația minimă, beneficiind de o ajustare de 100%. Cu toate acestea, pe măsură ce nivelul pensiei crește, procentele de ajustare vor scădea și vor varia între 85% și 32%.

Cea de a 13-a pensie

De asemenea, în cadrul acestui context generos, pensionarii vor avea parte și de cea de a 13-a pensie. Aceasta se calculează în funcție de numărul de luni de pensionare efectivă din anul de referință. În ciuda acestor beneficii, valoarea acestora va fi afectată de impozitele aplicate.

În paralel cu Italia, și în România există un efort pentru a sprijini persoanele aflate în situații vulnerabile, inclusiv pensionarii, cu un ajutor financiar de 250 de lei. Acești bani pot fi folosiți pentru achiziționarea de produse alimentare sau pentru a asigura mese calde. Cerințele pentru a beneficia de acești bani includ calitatea de pensionar din sistemul public de pensii și venituri lunare care să nu depășească suma de 1.500 de lei pentru tranșele din 2022 și 1.700 de lei pentru tranșele din 2023. Acest sprijin financiar vine ca un ajutor binevenit pentru cei care se confruntă cu constrângerile financiare și oferă un sprijin semnificativ în asigurarea nevoilor de bază, mai ales în perioada sărbătorilor.

În acest an, ultima transă va fi acordată în luna decembrie. Efortul vine în ajutorul categoriilor de românii vulnerabili care nu își pot permite o masă tipică de Crăciun, RTV.