Diverse

Se dă startul oficial al Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Speranţele celor 101 sportivi care reprezintă România

Se dă startul oficial al Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Speranţele celor 101 sportivi care reprezintă România

Se dă startul oficial, în câteva ore, al Jocurilor Olimpice de Vară, ediţia 32, după luni de amânare şi multe incertitudini din cauza pandemiei.

Japonezii au aşteptat acest moment din septembrie 2013, au cheltuit foarte mult pentru organizare, însă situţia pandemică le-a schimbat încă o dată planurile şi le-a diminuat către zero toate speranţele de recuperare financiară.

După amânarea cu un an, Jocurile au loc fară spectatori străini sau japonezi şi cu pericolul unei explozii a infectărilor. Şi ceremonia de deschidere, ce va începe la ora 14:00 ora României, va avea loc fară public în tribunele marelui Stadion Olimpic de la Tōkyō.

Vor fi prezenţi doar 950 de demnitari şi responsabili internaţionali. Printre ei şi preşedintele Comitetului Olimpic Român, Mihai Covaliu. El a vorbit la RRA despre atmosfera din capitala olimpică şi despre speranţele celor 101 sportivi care reprezintă România.

Mihai Covaliu: Sunt foarte concentrți, foarte determinați, sunt gata să intre în competiție. Au așteptat mult acest moment, s-au pregătit foarte, foarte bine. Am fost aseară alături de fotbaliștii noștri în victoria cu 1 la 0 contra selecționatei Hondurasului; dar atmosfera este una foarte, foarte tristă, în sensul că arenele sunt goale. Obișnuiți cu publicul, obișnuiți cu emoțiile create de spectatori, ne-au făcut aseară să asistăm practic la o partidă fără sare și piper.

Stadionul Olimpic poate găzdui, în vremuri normale, 68 de mii de spectatori, însă acum nu va fi nicio mulţime care să aplaude cele 206 delegaţii ce vor defila pe stadion. Nu va fi prezentă nici galeria obişnuită de vedete din întreaga lume. Şi nici în oraşul gazdă nu prea se simte spiritul olimpic.

Tōkyō este în stare de urgenţă sanitară şi numai ieri s-au raportat aproape 2.000 de noi infectări, cel mai grav bilanţ din ultimele 6 luni. Localnicii au fost îndemnaţi să nu se adune în grupuri pe străzi pentru a urmări competiţiile sportive. Aşa că Jocurile Olimpice par să se fi transformat în Jocurile Pandemice.