Actual

Se poate produce un cutremur de 8 grade pe scara Richter! „Poate să fie mai rău decât în ’77”

Cutremur puternic Sursa foto: dreamstime.com
sursa foto: arhiva companiei

Experții de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului au furnizat informații cruciale în contextul frecvenței recente a cutremurelor în țara noastră. Un cercetător INFP a dezvăluit posibilitatea unui cutremur de 8 grade pe scara Richter în zona Vrancea, amplificând preocupările populației, întrucât cutremurele zilnice din acest an alimentează temerile legate de un eveniment seismic major.

Specialiștii avertizează că Vrancea rămâne o „problemă majoră”, cu potențial de afectare a peste jumătate din țară, conform declarațiilor lui Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător Post-Doc la INFP.

„Vrancea este, întradevar, pricipala problema majoră. Poate afecta jumătate din teritoriul țării. Și nu mă refer doar la valorile de hazard ci și la valorile de risc seismic. Sunt lucruri diferite. Deocamdată nu avem un algoritm funcțional, la nivelul întregii lumi, de a prezice cutremurele, nici măcar de a prognoza. Deși știm că Vrancea poate produce undeva până la 8 (n.r. magnitudine), capacitatea sursei seismice de acolo. În 1977, cutremurul a avut undeva la 7,4 grade pe scara Richter. Poate să fie mai rău decât în ’77”, a transmis acesta, conform playtech.ro