Actual

Se schimbă banii în România! Iată ce bancnote vor deveni inutile

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Banii se schimbă oficial. Pentru a face loc noilor bancnote, unele mai vechi vor fi scoase din uz. Prin urmare, o serie de bancnote vor fi scoase în curând din circulația monetară a țării. Bancnotele vechi care au fost scoase din ciclul monetar nu vor mai  putea fi folosite de populație pentru a face tranzacții. Moneda veche poate fi schimbată la Banca Națională în anumite circumstanțe.

Mai multe bancnote care au jucat anterior un rol semnificativ în procesul de circulație monetară vor fi scoase din circulație în cadrul viitoarei emisiuni de bancnote. Ar fi înțelept să scăpați de aceste bancnote cât mai curând posibil. Ele nu vor fi acceptate de comercianții cu amănuntul pentru o perioadă de timp, iar Banca Națională le va schimba doar atunci când vor fi îndeplinite anumite cerințe.

Ce bancnote se scot din circulație

Din cauza utilizării frecvente și prelungite, bancnotele aflate acum în circulație se degradează. Pentru ca bancnotele și monedele să poată fi schimbate cu bancnote și monede fără defecte, dar cu valoare echivalentă, trebuie să fie prezente toate elementele de identificare stabilite de BNR. În cazul în care lipsește o bucată considerabilă dn bancnote, BNR nu le va schimba.

Bancnotele care ar putea fi catalogate ca fiind deteriorate sunt incluse într-un comunicat de presă al BNR:

Potrivit informațiilor oferite BNR, pot fi schimbate bancnotele care îndeplinesc următoarele condiții:

– le lipsește maximum 40% din suprafață;

-au fost rupte și lipite;

-s-au micșorat din cauza expunerii la căldură;

-care au fost arse în proporție de maxim 40%;

-care sunt mâzgălite sau scrise;

-care sunt pătate de cerneală.

Care sunt condițiile

Prin urmare, acestea trebuie să aibă marcaje monetare specifice pentru a fi considerate bancnote deteriorate. Elementul de identitate trebuie să fie complet și lizibil, ca o cerință. Același lucru este valabil și în cazul bancnotelor care au fost tăiate în bucăți și, ulterior, bucățile rămase au fost lipite între ele, constituind cel puțin 60% din suprafață. În plus, elementul de identificare trebuie să fie lizibil din cel puțin un unghi. Bancnotele deteriorate termic, care s-au micșorat și au devenit mai mici, dar care încă au identificatorul vizibil în ambele locuri și pe suprafață, vor fi acceptate pentru schimb și retrase imediat din circulație.

Bancnotele care au până la 40% din suprafața lor arsă după ce au fost expuse la căldură intră în categoria „deteriorate”. În aceste cazuri, fragmentul supraviețuitor s-a micșorat, identificarea este parțial sau complet vizibilă în ambele locuri și este lizibilă în cel puțin unul dintre ele. Potrivit România TV, în acest context, ne putem referi și la bancnotele cu suprafața integrală care au fost utilizate de instituții specializate ale statului în scopuri legitime, cum ar fi investigații sau planificarea operațiunilor de către organele de urmărire penală, dar care sunt imprimate cu materiale speciale, pătate sau au desene sau cuvinte care pot fi citite în spectrul ultraviolet.