Social

Sebastian Burduja: „Îmi doresc ca iarna asta românii să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor”

Sebastian Burduja, sursa foto zf.ro
sursa foto arhiva personala

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a furnizat informații actualizate referitoare la costurile pe care cetățenii români vor trebui să le suporte în această iarnă. Oficialul a transmis că românii nu au motive de îngrijorare.

Sebastian Burduja a subliniat că România se află pe poziția a patra în ceea ce privește prețurile la gaze în Europa, ceea ce reprezintă un avantaj pentru consumatori. De asemenea, țara noastră ocupă locul 16 în ceea ce privește costul energiei electrice, menționând că aceste cifre pot fi un factor important în asigurarea confortului și siguranței financiare a gospodăriilor românești în timpul sezonului rece.

Declarațiile lui Sebastian Burduja

„Îmi doresc ca iarna asta românii să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor. E important, pentru că România are o schemă de compensare-plafonare care înseamnă că, practic, susţinem diferenţa dintre preţul pe factură al fiecărui român sau al unor companii româneşti, că sunt şi clienţi non-casnici, şi preţul din piaţă, sau preţul la care un furnizor cumpără energia electrică sau cumpără gazele. Toate aceste sume până acum însumează undeva la 23 de miliarde de lei”, a declarat Sebastian Burduja, duminică seară, la B1TV.

Ministrul Energiei a subliniat că în trecut, statul român nu a fost întotdeauna prompt în achitarea facturilor către furnizori.

Statul român nu și-a plătit datoriile

Burduja a subliniat că România a avut întârzieri la plata furnizorilor de energie din cauza neachitării celor 40% din sumele aferente în avans, așa cum prevede legea. Cu toate acestea, eforturile guvernamentale, inclusiv o ordonanță de urgență emisă în timpul mandatului său, au avut ca scop deblocarea fondurilor și plata furnizorilor. Acest lucru este esențial, deoarece furnizorii trebuie să acopere costurile cu dobânzile dacă nu primesc plățile la timp, iar în continuare trebuie să plătească pentru transport și resursele energetice. Întârzierea plăților ar putea avea un impact negativ asupra întregului sistem energetic.

„Dacă vi se pare mult, vă pot spune că anul trecut din sectorul energetic românesc la bugetul de stat s-au încasat peste 40 de miliarde de lei, deci schema se susţine. Problema este că, din păcate, statul român n-a plătit întotdeauna la timp furnizorii, de fapt, pe lege ar trebui să plătească 40% în avans din aceste sume, nu s-a întâmplat asta până acum, şi am reuşit de fiecare dată, şi pe mandatul meu, am dat inclusiv o ordonanţă de urgenţă, să deblocăm nişte sume şi să mai plătim furnizorii.

E important să plătim furnizorii pentru că dacă ei nu au acces la aceste sume trebuie să meargă spre credite, spre instituţiile bancare, au costuri cu dobânzile, la rândul lor furnizorii trebuie să plătească transportatorii, şi bineînţeles energia electrică şi gazele. Dacă nu au bani, tot sistemul se gripează”, a mai declarat Burduja.

Ministrul Energiei a adăugat că aproximativ 5 milioane de gospodării au achitat  o sumă de doar 35 de lei pe factura de electricitate, potrivit DailyBusiness.