Actual

Secretar de stat ungar: Infiintarea regiunilor nationale ar servi dainuirii maghiarilor

Secretar de stat ungar: Infiintarea regiunilor nationale ar servi dainuirii maghiarilor

Înfiinţarea regiunilor naţionale ar servi dăinuirii maghiarilor, iar din acest motiv sprijinirea iniţiativei cu semnături este vitală – a declarat, joi, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, în Parcul Memorial Naţional din Ópusztaszer, unde a participat la conferinţa de presă organizată pentru sprijinirea iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale.

János Árpád Potápi a declarat că strângerea de semnături continuă până în data de 7 noiembriei. Până în prezent, au fost adunate 1,8 milioane de semnături online şi aproximativ 250.000 de semnături pe suport de hârtie, dar există o anumită suprapunere între cele două formate.

După cum a precizat domnia sa, în Anul solidarităţii naţionale, la 100 de ani de la destrămarea Ungariei, guvernul va face tot posibilul să adune până la termen numărul necesar de semnături.

La o întrebare adresată din partea agenţiei ungare de presă MTI, politicianul a declarat că acest lucru înseamnă şi sprijin financiar, dar contribuie şi în activitatea de organizare, „toate relaţiile au fost mobilizate”.

Secretarul de stat a afirmat că, potrivit reglementărilor UE, trebuie adunat un milion de semnături din cel puţin şapte state. În Ungaria, Slovacia şi România s-a adunat numărul necesar de semnături şi, până în toamnă, se vor concentra asupra ţărilor în care trăiesc comunităţi naţionale maghiare, precum: Slovenia, Croaţia, Austria şi Suedia. Árpád Potápi a declarat totodată că ar dori ca elanul din luna mai pentru strângerea semnăturilor să continue (atunci, în ultima zi au fost adunate 190.000 de semnături) şi şi-ar dori să se adune mult mai multe semnături decât numărul care lipseşte.

László Pesty, şeful de campanie pentru petiţia lansată de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), a declarat că au creat o reţea de peste 40.000 de activişti, prin intermediul cărora se doreşte ca strângerea semnăturilor pentru iniţiativa cetăţenească europeană privind regiunile naţionale să se realizeze în întreaga Europă.

În plus, vor începe şi construirea brandului secuiesc, care va continua cu siguranţă şi după data de 7 noiembrie. La o întrebare adresată din partea agenţiei ungare de presă MTI, László Pesty a explicat că s-a angajat să pună „pe masa celor de la Bruxelles” două milioane de semnături, în loc de un milion, din zece ţări, în loc de cele şapte necesare.

Campania online, intitulată írdalá.hu, se concentrează exclusiv pe spaţiul virtual, nu colectează semnături pe suport de hârtie – a declarat Pesty. Persoanele invitate la evenimentul de marţi, organizat la Ópusztaszer, reprezentanţi ai societăţii civile, ai sistemului de învăţământ, politicieni şi feţe bisericeşti, şi-au împărtăşit gândurile cu privire la susţinerea iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale, atrăgând atenţia mai ales comunităţilor din Sud, în special celor din Voivodina.

În 2013, liderii CNS şi partenerii lor au înaintat Comisiei Europene iniţiativa cetăţenească europeană privind regiunile naţionale. Cu toate acestea, strângerea celui un milion de semnături a început doar în luna mai 2019, după ce CNS a câştigat în instanţă procesul împotriva Comisiei Europene, care a refuzat să înregistreze iniţiativa. În decursul unui an ar fi trebuit adunat un milion de semnături din cel puţin şapte state membre UE, pentru ca Parlamentul European să abordeze problema.

Deşi a fost adunat un milion de semnături, doar trei state membre UE, Ungaria, România şi Slovacia, au putut prezenta numărul minim de semnături impus de lege.

Potrivit CNS, numărul necesar de semnături nu s-a mai putut strânge deoarece, începând din luna martie, ca urmare a epidemiei de coronavirus şi a restricţiilor impuse, a fost imposibilă adunarea semnăturilor pe suport de hârtie şi derularea campaniei internaţionale.

Din cauza epidemiei de coronavirus, la jumătatea lunii iulie, instituţiile UE au aprobat o prelungire cu şase luni a perioadei de strângere a semnăturilor de susţinere. În decurs de opt ani, doar şase dintre cele 74 de iniţiative cetăţeneşti din Uniunea Europeană au reuşit să strângă un milion de semnături necesare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *