Categories: Lifestyle

Secretul pe care guvernele din Europa nu vor să-l spună propriilor cetățeni despre COVID-19. Cifrele însă le dau de gol

De mai bine de o lună, Europa se confruntă cu un al doilea val al pandemiei de COVID-19. Numărul zilnic de cazuri a ajuns în multe țări de pe continent să fie egal sau chiar mai mare decât recordurile din primăvară.

 

Din a doua pare a lunii august, numărul zilnic de cazuri înregistrat în Spania este mai mare decât numărul de cazuri din primăvară. Dacă în martie-aprilie, Spania a avut o singură zi cu peste 10.000 de cazuri, în august și septembrie, au fost 11 zile în care acest record a fost doborât.

 

Cu toate că numărul zilnic de cazuri este comparabil cu cel de la începutul pandemiei, nu același lucru se poate spune și despre numărul de decese. Când Spania raporta în martie aproape 10.000 de cazuri, erau aproape 800 de decese zilnic. În ultimele săptămni din septembrie însă, la un număr comparabil de cazuri, numărul de decese raportat abia a trecut de 100 de persoane.

Cazul Spaniei nu este însă singular. Și în Franța se întâmplă la fel. Săptămâna trecută, s-au înregistrat chiar și 16.000 de cazuri pe zi, cu mult peste vârful din primăvară de 5.000. Cu toate acestea, numărul victimelor a fost cu mult mai mic: sub 100 zilnic în septembrie, față de peste 1.000 zilnic în martie-aprilie. La fel și în Marea Britanie. La un număr de cazuri aproape egal cu cel din primăvară, s-au înregistrat cifre cu mult mai mici la rubrica decese. Astfel, britanicii nu au avut în ultima lună mai mult de 40 de decese zilnic, față de cele peste 1.000 pe care le înregistrau în fiecare zi în martie-aprilie.

Singura explicație rațională pentru diferențele mari înregistrate nu poate fi decât schimbarea modului de raportare a deceselor pentru persoanele depistate cu COVID-19. Însă această explicație lasă un semnn de întrebare. Tot mai mulți jurnaliști și cetățeni din Europa se întreabă care cifre privind mortalitatea noului coronavirus au fost reale? Cele de acum sau cele din primăvară?

Deși niciun guvern nu a dat acest răspuns, un lucru pare să fie tot mai clar: impunerea unor noi măsuri de lockdown a ieșit deocamdată din calculul guvernelor din Europa.

Daniela Popescu

Popescu Daniela este un jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Recent Posts

Cele mai eficiente metode naturale de tratare a migrenelor

Migrenele sunt simptome debilitante, care îți pot afecta semnificativ calitatea vieții. Din fericire, odată ce…

3 zile ago

Patru lucruri pe care să le știți atunci când alegeți anvelopele

Atunci când decideți să cumpărați un nou set de anvelope pentru mașina dvs., există mai…

3 zile ago

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar anul acesta. Alimentele se scumpesc în perioada Paștelui

Românii cumpără cadouri pentru familie și cei apropiați în perioada Paștelui, iar ciocolata este unul…

4 zile ago

Pensiile vor fi livrate înainte de Paște! Guvernul a aprobat măsura

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern că se va aproba o…

4 zile ago

Belarus afirmă că a prevenit un atac cu drone lansat de Lituania asupra Minskului. Vilniusul respinge acuzațiile

Serviciile secrete din Belarus susțin că au dejucat un atac cu drone asupra Minskului. Acest…

4 zile ago

Fără fonduri pentru tinerii fermieri. Ajutorul va fi reluat abia în 2028

Resursele financiare destinate tinerilor fermieri au fost epuizate. Conform informațiilor disponibile, fondurile au fost consumate…

4 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.