Actual Social

Șeful salvamarilor din Sud, revoltat pe turiști! Acuzațiile sale sunt absolut șocante și sunt adresate părinților

Șeful salvamarilor din Sud, revoltat pe turiști! Acuzațiile sale sunt absolut șocante și sunt adresate părinților
EuropaFM

Salvamarii sunt tot mai revoltați de ignoranța turiștilor când vine vorba de steagul roșu arborat în larg. Ei sunt indignați și de faptul că oamenii nu își iau pastilele la timp sau nu au grijă de copii.

De luni, 8 august, pe plajele din Constanța și din toate stațiunile din sudul litoralului este arborat steagul roșu din cauza vântului și a valurilor mari. Șeful salmarilor din sudul litoralului, Vasile Borteș, a transmis noi avertismente turiștilor care ignoră acest aspect extrem de important și intră în apă, punându-și viața în pericol. Acesta a intervenit la Digi24 în contextul în care un bărbat venit luni dimineață pe litoral a ignorat steagul roșu și a intrat în apă, el fiind resuscitat la acel moment de salvamari.

„Aveți grijă de viața voastră, fiecare viață este foarte importantă!”

Borteș a mai vorbit despre situațiile critice cu care se confruntă salvamarii pentru că nu le sunt ascultate sfaturile. Deși le transmit tot timpul oamenilor să aibe grijă de copii, să-i supravegheze atent, numai într-o zi aceștia s-au confruntat cu trei cazuri de copii dispăruți.

„Ne-am transformat în babysitter? Să aibă grijă de copii! Ce să mai dai sfaturi, când de ani de zile batem monedă – aveți grijă la copii, luați-vă pastilele, stați la umbră, hidratați-vă, nu mai intrați în apă după ce ați mâncat sau băut! Aveți grijă de viața voastră, fiecare viață este foarte importantă.”, a declarat Vasile Borteș.

Acesta a mai spus că se așteaptă la o săptămână și jumătate de steag roșu pe litoral, după cum arată prognoza.

„Salvamarii o să fie înnebuniți. Dacă până acum alergau 10 km, cred că azi vor alerga 15 – 20 de km ca să salveze fiecare om care oricum nu are ce căuta în apă dar ei ignoră”, a mai declarat Vasile Borteș.

Astăzi s-au înecat 3 oameni

În prima parte a zilei, un tânăr de 23 de ani a murit în stațiunea Saturn. Victima venise la mare, luni dimineață, împreună cu un prieten. Aceștia au intrat în apă, deși salvamarii arboraseră steagul roșu. Unul dintre ei nu a mai putut ajunge singur la mal, așa că salvamarii au intervenit pentru a-l scoate din apă. Din nefericire, manevrele de resucitare nu au avut succes.

Apoi, în stațiunea Eforie Nord, două persoane au fost scoase din apa mării. Unul dintre ele era un salvamar. Nici acestea nu au răspuns manevrelor de resuscitare, fiind constatat decesul. Este vorba despre doi bărbați, unul de 28 de ani, din Ialomița, și unul de 48 de ani, din Dâmbovița.

Gelu Vătămănescu, șeful salvamarilor din Eforie Nord, a declarat că salvamarul care a murit se afla în timpul serviciului.

„În jurul prânzului, o persoană se afla în situație de înec, un caz tipic de persoană care nu respectă steagul arborat și care se aventurează în valuri. Un salvamar a intrat în mare după bărbat, iar când a ajuns în preajma lui a încercat să-i dea tubul, să-l asigure. În acel moment, panicat, turistul s-a agățat de salvator și l-a trans la fund… Au fost momente critice, a mai intervenit un salvamar, dar când a ajuns era prea târziu”, a declarat Gelu Vătămănescu.

Salvamarul Sorin Georgian Olariu nu a stat pe gânduri și a sărit în apă să-i salveze viața bărbatului pe care l-a văzut că se îneca. Din cauza curenților care erau foarte puternici nu a avut nicio șansă.

Sorin Georgian Olariu avea 48 de ani și era din Târgoviște, Dâmbovița. Bărbatul lucra ca salvamar de mai mulți ani, dar de această dată, marea l-a învins.

Ce vă recomandă salvamarii

  • Nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;
  • Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • Respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie!
  • Evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • Nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte;
  • Evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
  • Nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
  • Nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!