Actual International

Șeful securității cibernetice din Germania a fost demis după ce un comediant a dezvăluit presupuse legături cu Rusia. Foto

Șeful securității cibernetice din Germania a fost demis după ce un comediant a dezvăluit presupuse legături cu Rusia. Foto
Infoactual

Site-ul de știri Der Spiegel a relatat că Arne Schönbohm, președintele Biroului Federal German pentru Securitatea Informatică, a fost demis marți din funcție, eveniment cu „efect imediat”, după dezvăluiri recente.

Șeful securității cibernetice din Germania a fost demis după ce un comediant a dezvăluit presupuse legături cu Rusia

Șeful securității cibernetice din Germania, Arne Schönbohm, a fost demis după ce presupusele sale legături cu Rusia au fost dezvăluite, culmea ironiei, de către un ”comediant”.

Arne Schönbohm, care a fost la conducerea agențiilor care supraveghează securitatea informatică și a comunicațiilor guvernului începând cu anul 2016, a fost criticat după ce legăturile sale cu o companie rusă, într-o funcție anterioară, au fost evidențiate de comediantul Jan Böhmermann, după cum relatează The Guardian.

S-a descoperit că Schönbohm a ajutat anterior la fondarea Consiliului pentru Securitate Cibernetică din Germania, un grup de lobby înregistrat ca asociație voluntară.

Din 2020, compania a avut legătură cu o firmă de securitate cibernetică din Berlin, Protelion, care are legături cu președintele rus, Vladimir Putin. Compania, cunoscută anterior sub numele de Infotecs, este o filială a unei companii rusești fondată de un fost angajat al KGB care a primit o medalie de onoare pentru serviciile sale din partea lui Putin.

Böhmermann însuși a declarat în programul său: „Compania rusă Infotecs, care dorește să ne protejeze infrastructura critică de atacurile cibernetice rusești, lucrează cu serviciile de informații rusești, Agenții ruși folosesc Infotecs, care, sub numele Protelion GmbH, vinde companiilor germane software de securitate.”

Nu există nicio dovadă care să ateste că Schönbohm și-a continuat relația cu grupul Protelion, după ce a devenit șeful securității guvernului, dar legătura a ridicat îngrijorări privind vulnerabilitatea infrastructurii critice a Germaniei, relatează media internațională.

Consiliul pentru Securitate Cibernetică din Germania a eliminat între timp Protelion de pe lista sa de membri, dar a criticat acuzațiile „absurde” privind influența Rusiei. În pofida acestui fapt, o serie de companii și-au anulat calitatea de membru al grupului, inclusiv TeamViewer și E.ON.