Actual

Senatorul Vlad Pufu, desemnat să conducă grupul de lucru ce va elabora noua lege a audiovizualului, conform directivelor UE

Senatorul Vlad Pufu, desemnat să conducă grupul de lucru ce va elabora noua lege a audiovizualului, conform directivelor UE

Se schimbă legea audio-vizualului. Legea intrată recent în vigoare, trebuie schimbată, după ce Consiliul Legislativ a făcut observații în cazul mai multor articole, care ar face inoperabilă legea 190/2022. La nivelul Parlamenului s-a constituit un grup de lucru, ce va elabora noua lege a audiovizualului şi va fi coordonat de senatorul Vlad Pufu.

Senatorul Vlad Pufu, desemnat să conducă grupul de lucru ce va elabora noua lege a audiovizualului, conform directivelor UE

Președintele interimar al Senatului, senatorul PNL Alina Gorghiu, și președintele comisiei pentru cultură și media, senatorul PNL Viorel Badea, l-au desemnat pe senatorul PNL Vlad Mircea Pufu să fie coordonator al grupului de lucru ce se va ocupa de elaborarea noii legi a audiovizualului. Lucrul la noua lege va porni din sesiunea parlamentară care va începe în februarie 2023.

Deși legea a intrat în vigoare de curând, Colegiul Legislativ a făcut observații în privința multor articole, care devin aproape inaplicabile. Din 1996, când a fost elaborată legea, și până acum, s-au făcut numeroase amendamente, astfel că în acest moment actul normativ are nevoie de corecții pe fond.

“Se impune o rescriere în totalitate a Legii audiovizualului la recomandarea Consiliului Legislativ. Este nevoie de o actualizare, astfel încât să rezulte o lege modernă, adaptată perioadei pe care o traversează media audiovizuală. O lege deplin armonizată și cu noua directivă pe care Uniunea Europeană o recomandă în legătură cu un act normativ privind libertatea mass-media”, a declarat senatorul PNL Vlad Pufu.

Senatorul Vlad Pufu este și secretarul comisiei pentru afaceri europene a Senatului României.

În 2021, Comisia Europeană a trimis România la Curtea Europeană de Justiție pentru că nu transpus în legislația națională Directiva europeană

În luna mai a anului trecut, Comisia Europeană a trimis România la Curtea Europeană de Justiție, alături de patru alte state (Cehia, Irlanda, Slovacia și Spania) pentru că nu a transpus în legislația națională Directiva europeană privind conținutul mass-media audio-vizuale. Directiva a fost adoptată în 2018, iar Ursula Von Der Leyen și-a făcut un obiectiv priroitar din transpunerea ei în legislațiile statelor membre.

Directiva nu reglementează doar conținutul programelor de televiziune și radio, ci și site-urile care produc materiale audio-vizuale, vloggerii, platformele de partajare sau cele care oferă conținut la cerere.

În iunie 2022, România a promulgat Legea 190, evitând riscul de infringement, dar Consiliul Legislativ a recomandat modificări, mai multe articole fiind inoperabile. Practic, toate new-media sunt vizate de legea care se pregătește începând din noua sesiune în Parlament.