Social

Seniorii cu pensii mici vor primi ajutor de la stat! CNPP a făcut anunțul

salariul sursă foto: capital.ro
sursă foto: capital.ro

Casa Națională de Pensii Publice ( CNPP) a adus vești bune pentru o categorie de pensionari, luând în considerare recentele creșteri ale costurilor de trai. Noua reglementare prevede că persoanele vârstnice cu pensii sub pragul de 1.500 de lei vor primi un sprijin financiar special.

Concret, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că această asistență financiară va varia în funcție de valoarea pensiei. Astfel, pensionarii care primesc o pensie sub 1.500 de lei vor beneficia de un ajutor financiar de 500 de lei în luna octombrie.

Pensionarii vor fi sprijiniți financiar

Această inițiativă are ca scop principal atenuarea impactului inflației și a creșterii costurilor de trai asupra pensionarilor cu venituri mai reduse și asigurarea unui nivel minim de susținere financiară pentru această categorie. Pensionarii cu pensii între 1.500 și 2.500 de lei vor primi un sprijin financiar de 400 de lei în octombrie, în timp ce cei cu pensii între 2.500 și 3.000 de lei vor primi 300 de lei.

Aceste măsuri au fost implementate pentru a furniza un sprijin suplimentar categoriilor de pensionari cu venituri moderate, având în vedere creșterea generală a cheltuielilor de trai. Daniel Baciu a explicat: „Pe lângă cei 200 de lei pe care îi va primi omul în plus, mai primește și acele ajutoare one-off, care sunt în foarte clar stipulate. Acel ajutor financiar care se dă în funcție de cuantumul pensiei. Vorbim aici despre acel cuantum până în 1.500, între 1.500 și 2.000 de lei și, respectiv, între 2.000 și 3.000 de lei. Vreau să specific, 500 de lei în luna ianuarie și mai ia încă 500 de lei în luna octombrie, pentru că acest ajutor financiar se acordă în două tranșe egale, respectiv în luna ianuarie și în luna octombrie”, declarase șeful Casei de Pensii, potrivit cancan.

Pensionarii cu pensii sub 3.000 de lei se bucură de acest ajutor

Șeful Casei de Pensii a subliniat că pragul de 3.000 de lei pentru aceste măsuri a fost ales pentru a asigura sustenabilitatea bugetului de pensii, ținând cont de veniturile din contribuțiile de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale de stat.

„Deci s-a ajuns la acest prag pentru că bugetul este sustenabil numai dacă am ajuns la această sumă de 3.000 de lei. Trebuie să ținem cont și de realitățile bugetare și de veniturile pe care le încasăm din contribuții de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale de stat”, a continuat Daniel Baciu.

În plus, achiziționarea unui an de vechime în muncă costă 9.000 de lei, iar termenul limită pentru această achiziție a fost recent extins până pe 31 decembrie 2024. Această prelungire a fost anunțată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, oferind cetățenilor români oportunitatea de a cumpăra vechime în muncă pentru a-și consolida drepturile de pensie. Detalii suplimentare pot fi găsite în informațiile disponibile.