Social

Simona Bucura Oprescu dă asigurări privind Legea Pensiilor! Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare?

sursă foto: Wowbiz
sursa foto arhiva companiei

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a emis clarificări esențiale referitoare la vârsta de pensionare. Ministrul a subliniat  că guvernul nu are intenția de a renunța la Legea pensiilor. Asta în ciuda criticilor crescânde legate de aceasta.

Într-un context în care Legea pensiilor, promulgată de președintele Klaus Iohannis, a stârnit un val de critici din partea agențiilor internaționale de rating, Oprescu a insistat asupra menținerii acestei legi.

Simona Bucura-Oprescu anunță că Legea Pensiilor nu se schimbă

„Legea pensiilor se adresează nu doar pensionarilor pe care-i avem în plată, care au construit România. Ci și românilor care sunt angajați acum și care, prin noua lege, trebuie să știe că vor beneficia de puncte de stabilitate în plus. Ceea ce, pentru o vechime mai mare de 25 de ani, le va duce la o pensie mai bună.“, a explicat ministrul Muncii.

În ceea ce privește vârsta de pensionare, Simona Bucura Oprescu a clarificat că aceasta nu va suferi modificări arbitrare sau ad-hoc.

„Vârsta de pensionare este stabilă. Fiindcă mecanismul cu care am venit este o garanție a faptului că vârsta de pensionare nu va crește arbitrar. Nu va crește ad-hoc. Nu este în pixul unui ministru, al unui Guvern. Creșterea vârstei de pensionare este un mecanism în care, dacă speranța de viață nu crește o lună, vom rămâne la aceeași vârstă de pensionare”, a spus ea.

Vârsta de pensionare nu crește

Oprescu a evidențiat că  speranța de viață în România se situează la 70,4 ani pentru bărbați și 78 de ani pentru femei. Cu toate acestea, probabilitatea unei creșteri a vârstei de pensionare este redusă.

„Probabilitatea ca vârsta de pensionare să crească este foarte mică. Chiar dacă creșterea vârstei de pensionare pentru femei ne-a fost impusa de PNRR. Am încercat să o adaptam la specificul românesc. Anume faptul că perioada de creștere copil este vechime. Iar pentru fiecare copil se scade vârsta de pensionare cu 6 luni”, a mai declarat Simona Bucura Oprescu.

Pe lângă acest aspect, ministrul a subliniat că modificările aduse grupelor speciale de muncă nu vor afecta drepturile acestora la pensie.

„Legea dispune pentru viitor. Este important ca românii să știe că am păstrat grupele de munca. Apoi, pentru categoriile de munca unde angajatorii au plătit la BASS, nu le-am afectat drepturile. Îi rog să se uite în lege și să vadă că au în continuare drepturi. Și nu în ultimul rând, aceasta analiză a ținut cont și de bolile declarate de angajatori. Adică acolo unde am găsit o analiză care să stea în picioare, am menținut aceste condiții de muncă.”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu potrivit dailybusiness.