Categories: Lifestyle

Sindromul în care te prefaci că ești bolnav. Care sunt simptomele tulburării care a nedumerit experții

Una dintre tulburările – sau comportamentele – care a nedumerit experții de mai bine de șase decenii este sindromul Münchausen.

Persoanele care suferă de sindromul Münchausen consideră că este necesar să solicite în mod repetat asistență medicală pentru boli care nu există sau sunt induse.

De asemenea, poate crea boli sau poate provoca leziuni unei alte persoane, de obicei un copil, cu singurul scop de a solicita ajutor medical.

Deși a fost descrisă acum mai bine de 60 de ani, această tulburare complexă și rară rămâne în mare parte necunoscută.

Experții nici măcar nu au reușit să cadă de acord dacă este într-adevăr o boală mintală. Pentru mulți, acesta este un „comportament” cu modele variind de la ușoare la severe.

În ceea ce sunt de acord cu toți psihiatrii este că sindromul Münchausen este un fenomen deosebit care apare dintr-o profundă nevoie emoțională pe care persoana trebuie să o îngrijească și să o îngrijească.

Ce este sindromul Münchausen?

Persoana care suferă de această tulburare nedumeritoare creează simptomele unei boli, fie în sine, fie în altă persoană.

Persoana cu Münchausen poate pretinde că are simptome care nu există cu adevărat sau se poate răni sau în mod deliberat, prin tăieturi sau vânătăi, sau prin ingerarea de medicamente sau substanțe toxice.

Într-o altă formă a tulburării, sindromul Münchausen – acum adesea numită boală fabricată sau indusă (IFD) – pacientul poate inventa sau falsifica simptome la o altă persoană, de obicei copiii lor.

„Mulți dintre pacienții cu Münchausen au o cunoaștere foarte largă a termenilor și procedurilor medicale”, explică Dr. Robert Hicks, expert în medicina de familie și sănătatea bărbaților, la BBC.

„Așadar, sunt capabili să creeze explicații plauzibile pentru afirmațiile lor.”

„Modul în care își prezintă simptomele este adesea atât de convingător încât este necesar să se efectueze analize și cercetări medicale pentru a exclude o posibilă tulburare medicală de bază”, adaugă expertul.

Care sunt simptomele?

Sindromul în care te prefaci că ești bolnav. Cele mai frecvente simptome pe care pacienții Münchausen le spun că sunt probleme de respirație, reacții alergice, diaree, vărsături, convulsii, dureri abdominale și leșin.

Adesea, cei care suferă de Muchausen merg la diferite spitale și clinici. Și de fiecare dată spun aceeași sau o poveste similară și raportează că au aceleași simptome.

În acest fel, ei sunt supuși la aceleași teste din nou și din nou.

Și chiar dacă merg la același spital în mod regulat, acuratețea reprezentării simptomelor lor înseamnă că personalul medical nu are de ales decât să testeze din nou.

În boala fabricată și indusă, persoana inventează semnele unei boli la o altă persoană. De obicei, un părinte creează simptome de boală la copilul lor.

Această formă a tulburării poate ajunge la extreme mai periculoase atunci când părintele provoacă rău real sau rănire copilului său pentru a-și susține afirmațiile.

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

3 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

3 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

3 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

  • EDITURA DE CARTE

Doamna în mov

This website uses cookies.