Actual

Singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, umilit de Poliție și de un guru indian

Singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, umilit de Poliție și de un guru indian
Instagram

Singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a fost umilit de un guru indian care se autointitulează salvator al solului, dar și de doi polițiști români care și-au dovedit cunoștințele generale precare.

Cosmonautul Dumitru Prunariu, umilit de Poliție și de un guru indian

Omul care a scris istorie pentru România, fiind singurul conațional care a ajuns în cosmos, a trăit o experiență uluitoare la un eveniment „monden” de salvare a solului.

Un PR probabil proaspăt intrat în lumea organizatorilor de evenimente, l-a redus pe Dumitru Prunariu la nivelul unui invitat din lumea mondenă. Ba chiar mai jos de atât, cei prezenți neștiind cine e acesta.

Siderat, a povestit totul pe Facebook

Cu o abilitate de relatare a evenimentelor ieșită din comun și necunoscută de mulți, cosmonautul Dumitru Prunariu și-a transpus urmăritorii de pe rețelele sociale în mijlocul întâmplărilor.

Sadhguru, Bucuresti, 21 aprilie 2022

Aseara am fost invitat la intalnirea cu Sadhguru care a avut loc la Arenele Romane din Bucuresti. Am fost cautat de un prieten, care era in contact cu organizatorii care doreau neaparat sa fiu prezent ca VIP la intalnirea cu unul din cei mai importanti promotori mondiali ai protectiei solului, Sathguru. Se afirma ca numarul accesarilor online legate de el si activitatea lui depasesc 2 miliarde (!).

Am primit un email de la organizatori, de unde am descarcat un cod QR care era biletul meu de intrare. Mi s-a spus ca am loc rezervat in zona VIP si ca dupa prezentarea publica a invitatului acesta va avea un protocol privat cu un numar limitat de VIP-uri si ca voi primi in ultima instanta toate informatiile.

Am venit de acasa din afara Bucurestiului cu masina personala, am facut cam 45 de minute pana la Parcul Carol unde se afla Arenele, parcarea din fata parcului unde ni s-a recomandat sa parcam era plina cu sute de masini, dar, ca un facut, inainte sa apuc sa ma rog lui Dumnezeu sa-mi gaseasca un loc de parcare, cineva elibereaza un loc chiar in fata mea si problema parcarii a fost rezolvata”, a scris cosmonautul. De aici, lucrurile încep să se precipite.

Ridicat de pe scaun pentru că nu era suficient de monden

„Era aproape ora de incepere a show-ului, am mers rapid cam 7 minute prin parc pana la Arene, mi se verifica codul QR si sunt invitat inauntru. Intreb de zona VIP si mi se indica primul rand din fata scenei. Il inspectez, pe mai toate scaunele scria “rezervat” iar pe cateva erau chiar indicate numele unor VIP-uri mondene, si un loc pentru Guru si ambasadorul Indiei. Ma asez pe unul din locurile rezervate si astept inceperea prezentari. Zona era intesata de agenti de securitate si de voluntari.

Indianul guru în ale solului a zâmbit larg în compania unor VIP-uri precum Loredana Groza și Andreea Esca. Pe cosmonautul Prunariu nu l-a recunoscut.

La un moment dat se apropie o voluntara de mine si ma roaga sa ma mut de pe acel rand ca e rezervat artistilor. I-am spus ca zona artistilor e mai incolo, le-am vazut numele pe scaune si ca aici mi s-a spus sa ma asez. A insistat spunand ca sunt locuri pentru VIP-uri. Putea sa ma intrebe cine sunt, dar poate ca uneia de generatia ei degeaba ii spuneam numele de cod “Prunariu” ca aveam toate sansele sa nu stie cine sunt. I-am spus ca raman acolo si mi-a spus ca daca sunt asa incapatanat si nu vreau sa ma mut ea nu are ce sa imi faca! Asta mi-a adus in minte doua intamplari cu politisti (uneori imi vine sa le spun militieni, dar desi acum termenul se foloseste cu conotatii indoielnice, aceeia aveau parca mai multa cultura generala)”.

Amintiri cu polițiști, demne de bancuri

Odata veneam cu masina de la spa, in slapi si pantaloni scurti, si dupa o trecere pe galben sa eliberez o intersectie aglomerata cu multe sensuri sunt oprit de un politist pe motocicleta si mi se cer actele. I le dau, desigur, apoi il intreb daca stie ca sunt cosmonaut? Se uita superior la mine si imi spune ca poate el e cosmonaut ca are casca, eu sa nu ma misc din masina si sa astept sa scrie procesul-verbal. Alta data sunt oprit in plina noapte venind de la aeroport de o politista eleganta de generatie noua si mi se cer actele. O intreb si pe ea dupa ce citeste numele din cartea de identitate daca a auzit de numele meu si ca sunt cosmonaut? S-a uitat mirata la mine si mi-a raspuns prompt ca nu stie, pentru ca asa ceva nu a invatat la Academia de Politie. Era foarte mandra de studiile ei complete la acea institutie”, și-a amintit cosmonautul

Guru habar n-avea ce „nimeni” a venit să-l salute

„In concluzie, nu am fost mirat de faptul ca voluntara nu m-a recunoscut si nici macar nu m-a intrebat cine sunt. Am fost identificat insa de cel care ma contactase initial si mi-a trimis invitatia. L-am intrebat daca exista o lista de protocol si daca stie ceva de programul privat cu Guru de dupa show? Mi-a spus ca de zona asta se ocupa altcineva si el nu stie mai nimic. Oricum, acel “altcineva” cu toate informatiile esentiale a ramas un personaj necunoscut, despre care si de la care nu am aflat pana la capat nimic.

Pe ecranele mari din fata scenei erau proiectate imagini cu Sadhguru in diferite parti ale globului, intalniri cu tot felul de oficiali din diverse tari, EU, ONU etc.

Apare si Sadhguru in carne si oase in fata scenei imbracat intr-un costum traditional indian, se plimba printre oamenii care il aplauda, pe scena un grup canta un imn cu conotatii budiste care indemna la mobilizare pentru protectia solului, apoi guru si ambasadorul lui se aseaza si asteapta sa inceapa oficial show-ul. Statea la doua scaune de mine, ma ridic si merg la el sa ma prezint, ii dau o carte de vizita “cosmica”, ii spun in doua vorbe cine sunt si cat de mult lucrez in diferite ipostaze cu ONU pentru protectia pamantului dar cu tehnologii cosmice, el a mormait ceva aprobator, nu se astepta probabil, sau nu i se spusese, ca la prezentarea lui vine si un personaj care nu e VIP monden ci istorie curata, a dat cartea de vizita unui ajutor si eu m-am retras la locul meu. Pe scena un prezentator invita formatia Damian & Brothers sa se produca. Muzica de calitate, Damian Draghici care este un muzician complet ne incanta cu naiul, il completeaza o solista vocala si lumea este patrunsa de prezenta lui alaturi de “frati”.

In jur, pe postamente strategic amplasate, sunt cameramani cu camera video profesionale care filmeaza tot. La inceput m-am gandit ca or fi angajati dintre “fratii” lui de Damian Draghici, apoi mi s-a parut logic sa fie totusi profesionisti din echipa lui Sadhguru. Oricum, cu toti aveau aceleasi trasaturi fizionomice, culoare si sigur gene ancestrale comune. Probabil pe aceste criterii a fost invitat el cu formatia lui in deschiderea prezentari lui Sadhguru”, a relatat Dumitru Prunariu.

Salvatorul solului, în turneu internațional

Dupa Damian & Brothers ne canta putin si Smiley si apoi ambasadorul Indiei ii face o prezentare adecvata lui Sathguru. Pe ecrane continua imaginile cu Sathguru in turneul lui European: Amsterdam, Berlin, Roma, Ljubliana, Budapesta, Sofia. Intre intalnirile cu oficiali este aratat ca se deplaseaza intre capitale cu motocicleta (care sigur nu e electrica sau hibrid), cu casca regulamentara peste pletele si barba lui albe, conduce pe ploaie, pe vant, si merge mai departe ca un “Captain America” sa apere globul terestru de degradarea solului. L-as fi invocat pe Fat-Frumos, dar fatul nostru frumos este precum ii spune si numele si intreprinderile lui au putin alte orientari.

Prezentarea a fost programata seara de la orele 18 la 20. Sadhguru s-a suit pe scena dupa show-ul artistilor, pe la ora 19. Cu microfonul pitit probabil in barba stufoasa a inceput sa ne delecteze intr-o engleza calda, cu puternic accent indian, cu elemente de filosofie universala, desigur cea budista fiind cea de baza, analizand esenta fiintei umane, a comportamentului ei, a grupurilor de oameni in diferite ipostaze, a societatii, a nesigurantei vietii celei mai mari parti a populatiei globului, a mortii lente prin infometare, a nevoii de a proteja solul ca organism viu care este intr-o degradare evidenta la nivelul planetei, fiind sursa esentiala de producere a hranei noastre a tuturor. Ne-am imbogatit cu statistici, procente, povestiri adecvate etc. Apoi, iar cateva panseuri filosofice si consideratii asupra conditiei umane. Mi-a amintit de Remus Radulescu al nostru de la Radio Romania Actualitati care ne delecteaza cateva minute pe zi cu invataturi biblice si povestioare corelate. Intamplator, acasa dimineata si in masina stau cu radio deschis pe acest post si il ascult si pe el”.

Guru abera: Vociile noastre s-ar putea auzi până pe Lună

„Sathguru ne invata cum sa ne facem vocea auzita, asa cum o cer regulile democratiei, sa nu facem proteste, sa nu ne revoltam sau sa comitem acte de violenta, ci sa utilizam glasul nostru al tuturor sa ne facem auziti. Ca antrenament, ne solicita pe toti sa strigam la unison “Who!!?” si sa constatam ce voce puternica putem avea impreuna. Lumea striga “Who!” Ne-a spus ca daca milioane de oameni ar face asa ceva simultan vocea lor ar fi auzita pana la Luna, invocand o povestioara in acest sens.

Oricum, in afara atmosferei, ca regula a fizicii, sunetul nu se mai propaga. Ne-a mai spus Sadhguru ca liderii planetei stiu in ce stare de degradare este solul, ca stiu si ce masuri ar trebui luate, doar ca asteapata sa vina un “nebun” ca el sa mobilizeze oamenii si sa-i determine sa actioneze. Daca toti copiii lumii ar scrie scrisori conducatorilor tarilor lor in care sa spuna doar ca le pasa de sol, acei conducatori nu ar putea ignora milioane de scrisori si ar lua masuri, generand politici si programe adecvate.

El a demarat un program prin care sa adune 4 milioane de semnaturi de la copii, dar deocamdata nu a adunat decat cateva sute de mii. Ne-a indemnat ca dimineata cand ne sculam sa ne punem copii si nepotii sa scrie astfel de scrisori. Nu stiu daca cineva a fost atat de determinat incat sa o si faca”, a explicat cosmonautul.

Andreea Raicu, printre VIP-urile care salvează țărâna

„Afara se facea deja frig, desi peste zi a fost caldut. Langa mine, Andreea Raicu pe care o cunosc de la inceputul carierei ei din televiziune, tremura intr-o tinuta eleganta dar subtirica, isi freca mainile aproape inghetate si astepta sa se termine show-ul sa se poata incalzi undeva, ca si mine si multi altii de altfel.

La final, pe scena se suie un grup de copii si impreuna cu guru canta cantecul mobilizator de la inceput.

Problema protectiei solului este una foarte reala si grava. Riscam in cateva zeci de ani sa avem zone tot mai mari desertificate, sa nu mai avem hrana adecvata si o buna parte din populatie sa se prapadeasca din cauza aceasta. Sadhguru face o treaba buna colindand lumea, mobilizand oamenii pentru o cauza reala si foarte importanta, discutand cu lideri ai lumii. Sunt convins insa ca dupa fiecare show al lui lumea ramane doar constientizata ca avem tot mai multe probleme grave, ca “cineva” trebuie sa ia masuri, dar fiecare merge acasa simtindu-se doar important ca a participat la o intalnire cu conotatii mondene si continua sa isi vada ca si inainte de viata si activitatile de zi cu zi.

Sadhguru a disparut de pe scena, iar oamenii deja in picioare au inceput sa se indrepte spre iesire. Am schimbat cateva cuvinte si cartile de vizita cu ambasadorul Indiei care, intelegand ca m-am pregatit pentru cosmos in acelasi loc ca si cosmonautul indian Rakesh Sharma, m-a intrebat in ruseste daca inca mai vorbesc acea limba. I-am confirmat tot in rusa ca da. In fata Arenelor pe alee il astepta masina diplomatica cu care a si plecat fara sa se mai intersecteze cu Guru. Eu, destul de infrigurat, am marit pasul spre parcarea in care ma astepta masina mea. Am pornit-o, am dat drumul incalzirii scaunelor si volanului si am inceput sa ma simt mai confortabil.

Nu m-a mai contactat nimeni sa imi spuna ce program privat era cu Sadhguru dupa show. Probabil ca acela a ramas doar “pour les conaisseurs”, pentru cei care pe scena, printre cantece pot striga si lozinci ca “salvati solul”. As putea sa fac si eu ceva asemanator, dar la alt nivel, la conferinte internationale stiintifice, sau la nivelul ONU unde ecoul se transmite pe alte cai liderilor lumii. Vocea unora ca noi nu este atat de audiata de generatia actuala a unor tineri in buna parte educati superficial, care raspund automat unor sloganuri si lozinci trompetate de pe scene de artisti la moda sau promovate viral de social media. O parte din ei ar putea raspandi rapid mesajul

#savesoil, #salvatisolul, asa cum s-au mobilizat acum cativa ani foarte multi cu #rezist, chiar daca nu au inteles intotdeauna consecintele mobilizarii lor.

Actiunea adevarata ramane insa a profesionistilor responsabili, acolo unde pot face ceva”, a conchis Dumitru Prunariu.