International

Situația degenerează în Niger. Junta militară a închis spațiul aerian

sursă foto: eurostiri.ro
FOTO: eurostiri.ro

Liderii loviturii de stat din Niger au închis spațiul aerian al țării până la noi ordine, invocând amenințarea unei intervenții militare din partea vecinilor lor. Această decizie vine după ce grupul Ecowas al statelor din Africa de Vest a cerut ca președintele Mohamed Bazoum să fie repus în funcție până duminică.

Nu a existat niciun semn de răspuns militar și nicio declarație din partea Ecowas. Franța a avertizat cetățenii să nu călătorească în Niger, Mali și Burkina Faso, care au trecut de partea juntei, iar Air France a suspendat toate zborurile.

Niger a închis spațiul aerian până la noi ordini

Mali și Burkina Faso, ambele conduse de asemenea de junte în urma unor lovituri de stat recente, vor trimite delegații în Niger pentru a-și „exprima solidaritatea”.

lFlightradar24 a arătat că un avion de transport a zburat din Ouagadougou, capitala Burkina Faso, și a aterizat în Niger la câteva ore după ce spațiul aerian a fost închis. Instabilitatea crescândă din regiune a obligat luni fosta putere colonială Franța să își avertizeze cetățenii să nu călătorească în regiunea Sahel, iar pe cei care se află încă acolo să fie prudenți din cauza sentimentelor anti-Franța.

„Este esențial să limiteze călătoriile, să stea departe de orice adunări și să se informeze în mod regulat cu privire la situație”, se arată într-o declarație a Ministerului de Externe.

Duminică, junta din Niger a declarat că deține informații potrivit cărora „o putere străină” se pregătește să atace țara, după ce șefii militari din Ecowas, un bloc de 15 țări, printre care Nigeria, Senegal, Togo și Ghana, au elaborat un plan detaliat de utilizare a forței.

Ultimatul a expirat

Acesta a emis un termen limită de duminică, la ora 23:00 GMT, pentru ca liderii juntei din Niger să se retragă și să-l restabilească pe președintele ales.

Cu toate acestea, în urma depășirii termenului limită, Abdel-Fatau Musah, comisarul pentru afaceri politice, pace și securitate al blocului, a declarat că, deși au fost elaborate „toate elementele” privind o „eventuală intervenție”, organismul a dorit ca „diplomația să funcționeze”.

Bola Tinubu, președintele principalei puteri regionale Nigeria, s-a confruntat cu opoziția politică internă față de intervenție, senatorii votând împotriva acțiunii militare. Presa locală a relatat că au existat proteste puternice din partea senatorilor din statele din apropierea graniței lungi dintre cele două țări.

Italia și Germania au solicitat amândouă o prelungire a termenului de repunere în funcție a președintelui Bazoum, astfel încât să se poată găsi o soluție diplomatică. Bazoum a fost destituit la 26 iulie, iar generalul Abdourahmane Tchiani, comandantul gărzii prezidențiale, s-a autoproclamat ulterior noul lider.

Statele Occidentale reclamă confiscarea puterii de junta militară

Preluarea puterii de către armată a fost condamnată la nivel internațional, Franța și restul Uniunii Europene, precum și Organizația Națiunilor Unite și Statele Unite. Sute de străini au fost evacuați din Niger de la lovitura de stat.

Liderii loviturii de stat nu par să dea niciun semn de dorință de a ceda puterea, iar duminică mii de susținători ai acestora s-au adunat sfidător pe un stadion din capitala Niamey.

Burkina Faso și Mali au avertizat anterior că vor trata orice intervenție militară externă în Niger ca pe „o declarație de război” împotriva lor. Ambele țări sunt membre Ecowas, dar au fost suspendate din blocul comunitar de când au fost preluate de armată.

Nigerul este un producător important de uraniu, un combustibil vital pentru energia nucleară și, sub conducerea lui Bazoum, a fost un aliat occidental cheie în lupta împotriva militanților islamiști din regiunea Sahel din Africa de Vest, potrivit BBC.