Info Actual > Social > Situație critică în plin val 4. Banii pentru ATI COVID, blocați de Ministerul Sănătății: Oamenii mor cu zile!
Social

Situație critică în plin val 4. Banii pentru ATI COVID, blocați de Ministerul Sănătății: Oamenii mor cu zile!

Situație critică în plin val 4. Banii pentru ATI COVID, blocați de Ministerul Sănătății: Oamenii mor cu zile!

Situație critică în plin val 4. Banii pentru ATI COVID, blocați de Ministerul Sănătății! Mihai Gâdea a prezentat în cadrul emisiunii Sinteza Zilei o declarație făcută de profesorul Victor Costache, care susține că Ministerul Sănătății blochează Programul Național de Terapie Intensivă, când sistemul medical este la un pas de colaps și oamenii mor pe capete.

„Ministerul Sănătății, în special Secretarul General, blochează Programul Național de Terapie Intensivă chiar și în al 12-lea ceas. Programul a fost finanțat de premierul Cîțu la rectificarea bugetară, însă e blocat de MS, de secretarul general de la Ministerul Sănătății“, a fost declarația lui Victor Costache.

Ulterior, Victor Costache, fostul ministru al Sănătății a intervenit telefonic la Sinteza Zilei, unde și-a explicat declarația.

„Nu trebuia să fie foarte complicat de înțeles în primăvara lui 2021 că în toamnă va veni valul 4. Atunci era foarte important de pregătit terapiile intensive și astfel am lucrat împreună cu Comisia Națională de Terapie Intensivă, cu domnul profesor Săndesc, cu profesorul Bubenek de la Societatea Română de Terapie Intensivă. Acești oameni au lucrat contra cronometru, au umplut bibliorafturi de calcule, formule, tabele Excel și au pregătit un program național de terapie intensivă.

L-am prezentat primului-ministru în iunie, iar acest program a fost prevăzut pentru a fi finanțat la rectificare în august.

Din păcate, nici până acum doamna secretar general care a fost numită de USR, și a fost adusă de la Direcția Programe… Sistemul de sănătate din România e unul din cele mai slabe din Europa, cel mai slab gândit și cu strategia cea mai precară. Deci să o iei pe șefa de la Programe care a reușit această performanță, ca România să fie ultima din Europa, să o pui secretar general, este deja un derapaj. Această doamnă nu a înțeles nici până acum că se moare în terapie intensivă. Noi, medicii, lucrăm contra cronometru.

Astăzi m-a sunat domnul profesor Săndesc la limita lacrimilor, să-mi spună ”domnul doctor, programul nostru este aproape îngropat”. Oamenii mor cu zile! Și ce am lucrat toată primăvara și vara, este în continuare ignorat și luat în bătaie de joc. Problema în țara asta este că avem un eșalon în care unii sabotează sau, pur și simplu, din incompetență, blochează decizii majore care sunt luate în interesul poporului“, a precizat Victor Costache la Antena 3.