Social

Situație neprevăzută înainte de redeschiderea școlilor. Ministrul Educației caută soluții

Situație neprevăzută înainte de redeschiderea școlilor. Ministrul Educației caută soluții

După ce ministrul educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că nu condiționează redeschiderea școlilor de campania de vaccinare privind cadrele didactice, acum s-a ivit o situație pe care nu a prevăzut-o.

Mai puțin de jumătate dintre profesori refuză vaccinarea

Potrivit datelor venite, până în prezent, de la instituțiile de învățământ, peste jumătate din angajații din învățământul preuniversitar și universitar nu vor să se vacineze anti-COVID.

Ponderea angajaților din învățământul preuniversitar care s-au arătat până acum disponibili să se vaccineze anti-Covid-19 se apropie de 50%, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. În sistemul de învățământ universitar ponderea e de 60%.

„Noi am inițiat o interogare a întregului sistem. Întrebarea a fost adresată tuturor celor 340 de mii de membri ai sistemului național de educație. Până în momentul de față, învățământul preuniversitar se apropie, deci în momentul acesta, data limită este vineri, 15 ianuarie, orele 16, până în acest moment, personalul din sistemul de învățământ preuniversitar se apropie de 50% cu privire la disponibilitatea de vaccinare, fără ca aceste răspunsuri să constituie o obligație legală de vaccinare, iar în sistemul de învățământ universitar suntem deja la 60%”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu încearcă să convingă profesorii de beneficiile vaccinării

În opinia sa, „orice persoană vaccinată din sistemul de învățământ va însemna o diminuare a riscului de transmitere a acestui virus, deci practic, va însemna o diminuare a riscului la care sunt supuși elevii și profesorii”.

Ministrul Educației spune când se va decide eventuala redeschidere a școlilor pe 8 februarie „Decizia va fi luată, punând la masă expertiza din Educație cu expertiza din Sănătate, pentru că este foarte îngustă fâșia dintre dreptul fundamental la educație și dreptul fundamental la sănătate și decizia va fi anunțată cât mai repede cu putință, oricum în luna ianuarie, rămânând practic cel puțin o săptămână până la data de 8 februarie, pentru ca școlile, profesorii, elevii, părinții să aibă suficient timp în vederea pregătirii începerii școlii în format fizic, acolo unde se va putea”, spune ministrul Educației.