Actual

Șoferii rămân fără carnet 10 ani! Noi pedepse pentru consumul de droguri și alcool

Șoferii rămân fără carnet 10 ani
Credit imagine: met.police.uk

În urma evenimentelor rutiere tragice produse în ultima perioadă în România, apar tot mai multe propuneri de înăsprire a pedepselor. Cea mai recentă propunere prevede că, pentru consumul de droguri și alcool, carnetul se suspendă 10 ani.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a depus un proiect legislativ pentru combaterea traficului de droguri. Acesta prevede, interzicerea dreptului de a conduce în cazul şoferilor depistaţi sub influenţa drogurilor sau alcoolului. Astfel, conform propunerii carnetul se suspendă 10 ani.

„Am depus un proiect legislativ menit să prevină şi să combată cu mai mare fermitate şi eficienţă traficul de droguri. Care a luat o aşa amploare în ultimul timp încât am ajuns să asistăm la din ce în ce mai multe drame în societatea noastră, inclusiv la tragedii pe şoselele ţării”, a postast senatorul PSD pe Facebook.

Robert Cazanciuc a precizat că proiectul depus vizează mai multe legi care operează în domeniul combaterii traficului de droguri.

Șoferii rămân fără carnet 10 ani

Robert Cazanciuc a explicat că, în astfel de cazuri, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată. Totodată, dacă se fac vinovați de faptul că au condus sub influenţa drogurilor sau alcoolului, șoferii rămân fără carnet 10 ani

„Se vor majora pedepsele privind şi finanţarea faptelor ce au legătură cu traficul şi consumul de substanţe psihoactive. Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate”, a mai declarat senatorul PSD.

Totodată, este incriminată și folosirea minorilor în derularea de operaţiuni cu substanţe psihoactive. Aceasta va fi considerată circumstanţă agravantă în săvârşirea infracţiunilor privind traficul de droguri.

„Va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere. Pentru a evita tragedia de la 2 Mai, al cărei autor a refuzat, la 17 ani, să urmeze asistenţa de specialitate”, afirmă Robert Cazanciuc.

Proiectul mai prevede că dacă faptele prevăzute la art. l6 au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani. Articolul l6 incriminează „fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Se pedepsește și tentativa

Propunerea inițiată de senatorul Robert Cazanciuc şi deputata Diana Tuşa mai prevede și pedepsirea tentativei. Lucru care nu este prevăzut în forma în vigoare a legii. Astfel, proiectul incriminează „îndemnul la consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace”. Pedeapsa în astfel de cazuri este de la închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Alte noi prevederi vizează produsele medicale. Proiectul incriminează „administrarea sau remiterea, fără reţetă medicală, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive unei persoane”. Pedeapsa este închisoare de la 1 la 5 ani.

Finanţarea în orice mod a săvârşirii faptelor menţionate se sancţionează cu pedepsele prevăzute de lege pentru acestea. Limitele speciale ale acestora au majorate însă cu o treime, conform Agerpres.