Social

Soluție salvatoare pentru șoferi! Cum să scapi de amenzile rutiere

Amenzi, sursa foto zf
sursa foto zf

Proiectul de lege pentru revizuirea Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002 privind reglementarea circulației pe drumurile publice a fost promulgat vineri, 21 iulie,  de către președintele Klaus Iohannis. De acum înainte, șoferii pot contesta sancțiunile la instanța de domiciliu și nu la instanța unde au comis abaterea pentru care a fost aplicată sancțiunea.

Legea adoptată recent permite depunerea plângerilor împotriva proceselor verbale de constatare a infracțiunilor rutiere la instanța în a cărei circumscripție teritorială locuiește sau își are sediul social șoferul contravenient, spre deosebire de practica actuală de depunere a plângerilor la instanța în a cărei circumscripție a fost descoperită infracțiunea.

Șoferii pot contesta procesele verbale în orașul de domiciliu

„Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede legea pentru modificarea art. 118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Legislația care autorizează Ordonanța Guvernului nr. 29/2022 de revizuire și completare a legislației nr. 672/2002 privind auditul public intern a fost, de asemenea, promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ prevede modernizarea cadrului legal care reglementează auditul public intern.

Ce legi a mai promulgat Klaus Iohannis?

Conform unei prevederi introduse în Parlament: „auditul public intern prevăzut de prezenta lege, desfăşurat de către autorităţile şi instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale nu se exercită asupra activităţii de informaţii pentru realizarea securităţii naţionale, respectiv cu privire la datele şi informaţiile obţinute, identitatea surselor de informaţii, metodele şi mijloacele concrete utilizate, precum şi la alte date şi informaţii specifice”.

Decretul de revocare a lui Daniel Ghiță din funcția de procuror la Parchetul Curții de Apel Ploiești a fost, de asemenea, semnat vineri de șeful statului. Ghiță este încadrat în prezent în funcția de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia, cu grad profesional echivalent cu cel de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și se va pensiona la 25 iulie 2023, potrivit Agerpres, citată de Digi24.