Info Actual

Info Actual > Social > Sondaj despre vaccinarea anti-COVID-19. Care sunt motivele pentru care românii nu vor să se imunizeze
Social

Sondaj despre vaccinarea anti-COVID-19. Care sunt motivele pentru care românii nu vor să se imunizeze

Sondaj despre vaccinarea anti-COVID-19. Care sunt motivele pentru care românii nu vor să se imunizeze

Sondaj despre vaccinarea anti-COVID-19. Care sunt motivele pentru care românii nu vor să se imunizeze. IRES a realizat un sondaj privind vaccinarea anti-COVID-1 în România. 1 din 5 români nu doresc să se vaccineze împotriva noului virus. Cine și ce anume i-ar putea determina pe românii sceptici momentan să se vaccineze împotriva COVID-19? Câți români s-ar mai vaccina împotriva COVID-19 dacă va fi necesară o nouă vaccinare, peste un an?

Potrivit sondajului, procentul românilor care spun că se vor vaccina împotriva COVID-19 este în creștere față de măsurătorile anterioare, tendința fiind explicabilă prin dezbaterile intense din spațiul public cu privire la acest subiect. Patru din zece români spun că sigur se vor vaccina cu un vaccin anti COVID-19, atunci când va fi disponibil pentru ei; o cincime dintre respondenți spun că sigur nu se vor vaccina; nehotărâți sunt 36% dintre participanții la cercetare (25% probabil se vor vaccina, 9% probabil nu se vor vaccina și 2% sunt nehotărâți la momentul derulării studiului). Nehotărâții sunt mai curând femei, persoane ocupate, cei care utilizează internetul și rețelele sociale.

Motive invocate de românii care nu doresc să se vaccineze este teama de reacțiile adverse, lipsa încrederii în aceste vaccinuri, starea personală de sănătate. Chiar și cei care declară că se vor vaccina cu siguranță sau deja s-au vaccinat au temeri legate de vaccin, efectele adverse și reacțiile alergice fiind cel mai frecvent întâlnite.

În contextul în care campania de informare privind vaccinarea împotriva COVID–19 a fost criticată în spațiu public, sociologii încearcă să afle ce îi pot determina pe români să fie mai deschiși ori să aibă mai multă încredere în vaccinarea anti COVID-19. Datele arată că, în acest moment, medicii de familie, propriii copii, Klaus Iohannis și Raed Arafat sunt principalii ”influenceri” pentru români în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19.

Ce frici au românii legate de vaccinarea anti COVID-19

Românii sunt moderat-optimiști cu privire la îndeplinirea de către autorități a obiectivelor și a termenelor legate de vaccinarea anti COVID-19, dar și legat de corectitudinea procesului de vaccinare în sensul respectării priorității diferitelor categorii de populație.

Conform studiului, gradul de informare a românilor cu privire la diferite aspecte legate de vaccinurile anti COVID-19 și vaccinare este unul destul de ridicat, spre exemplu 8 din 10 români sunt informați corect cu privire la numărul de doze necesare pentru imunizarea împotriva COVID-19, iar jumătate știu că există diferențe între cele două vaccinuri disponibile, în prezent, în România.


Principalele concluzii ale studiului:

 • Aproape două treimi dintre români se consideră bine și foarte bine informați cu privire la sănătate.
 • Televiziunea, internetul și discuțiile cu medicii generaliști sau specialiști alcătuiesc top trei al surselor principale de informații despre sănătate.
 •  Aproape 8 din 10 români spun că au o părere bună și foarte bună despre vaccinuri.
 • Teama de reacții adverse este motivul principal care stă la baza opiniei defavorabile privind vaccinurile.
 • 9 din 10 români spun că s-au vaccinat pe parcursul vieții lor.
 • Mai mult de jumătate dintre români cunosc, în acest moment, pe cineva bolnav de COVID-19 sau au fost ei înșiși infectați.
 • Aproape un sfert dintre români cunosc pe cineva care a decedat de COVID-19.
 • Românii sunt mai îngrijorați de infectarea cu COVID – 19 pentru familia lor decât pentru ei înșiși.
 • Jumătate dintre români apreciază organizarea campaniei de vaccinare anti COVID-19.
 • Campania de informare privind vaccinarea anti COVID-19 este cunoscută de aproape 8 din 10 români.
 • Românii sunt moderat-optimiști cu privire la îndeplinirea de către autorități a obiectivelor și a termenelor legate de vaccinarea anti COVID-19, dar și legat de corectitudinea procesului de vaccinare în sensul respectării priorității diferitelor categorii de populație.
 • Jumătate dintre români cred că vaccinurile anti COVID-19 aprobate în UE sunt sigure și eficace.
 •  Gradul de informare a românilor cu privire la diferite aspecte legate de vaccinurile anti COVID-19 și vaccinare este unul destul de ridicat: 8 din 10 români sunt informați corect cu privire la numărul de doze necesare pentru imunizarea împotriva COVID-19, iar jumătate știu că există diferențe între cele două vaccinuri disponibile, în prezent, în România.
 • Două treimi dintre români consideră vaccinarea anti COVID-19 eficace, iar puțin peste jumătate sunt de părere că este sigură.
 • 4 din 10 români declară că se vor vaccina împotriva COVID-19, dar 1 din 5 este decis să nu se vaccineze.
 • Motivele pentru care românii nu doresc să se vaccineze: teama de reacțiile adverse, lipsa încrederi în aceste vaccinuri, starea personală de sănătate. I-ar face să își schimbe părerea dacă ar primi informații mai detaliate și pe înțelesul lor, garantarea siguranței vaccinului, informațiile sau reacțiile de la persoane care deja s-au vaccinat ori condiționarea anumitor activități de vaccinare.
 • O treime dintre cei care declară că se vor vaccina sau deja s-au vaccinat au și ei temeri legat de vaccin, efectele adverse și reacțiile alergice sunt cel mai frecvent întâlnite.
 • Medicii de familie, propriii copii, Klaus Iohannis și Raed Arafat sunt principalii ”influenceri” ai românilor în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19.
 •  În cazul în care ar fi necesară vaccinarea și peste un an, două treimi dintre români spun că vor face acest lucru dacă vaccinul va fi gratuit, dar deschiderea scade la sub 50% în cazul în care s-ar pune problema să își cumpere ei vaccinul.

PERCEPȚII ȘI ATITUDINI GENERALE PRIVIND VACCINURILE ȘI VACCINAREA

Aproape 8 din 10 români spun că au o părere bună și foarte bună despre vaccinuri, în timp ce 18% au o părere proastă sau foarte proastă despre acestea.
Întrebați care este principalul motiv pentru care au o părere proastă despre vaccinuri, cei 18% dintre intervievați care sunt de această părere dau următoarele motive: teama de reacții adverse – 30%, lipsa încrederii sau acordului cu vaccinurile – 18%, precum și lipsa informațiilor la care are acces populația/ suspiciunea de manipulare – 11%.
9 din 10 români spun că s-au vaccinat pe parcursul vieții lor cel puțin o dată – 60% doar cu vaccinurile obligatorii, iar 31% și cu alte vaccinuri decât cele obligatorii; în același timp, 6% declară că nu s-au vaccinat niciodată, 2% nu își amintesc, iar 1% nu răspund. Cei care declară că nu s-au vaccinat niciodată sunt în proporții mai mari în rândul celor cu nivel scăzut de educație, neocupați, din mediul rural.
1 din 10 respondenți care s-au vaccinat spun că își amintesc să fi avut reacții adverse în urma administrării vaccinurilor.

Câți români se vor vaccina?

Motivele pentru care românii nu doresc să se vaccineze: teama de reacțiile adverse, lipsa încrederi în aceste vaccinuri, starea personală de sănătate. I-ar face să își schimbe părerea dacă ar primi informații mai detaliate și pe înțelesul lor, garantarea siguranței vaccinului, informațiile sau reacțiile de la persoane care deja s-au vaccinat ori condiționarea anumitor activități de vaccinare.
O treime dintre cei care declară că se vor vaccina sau deja s-au vaccinat au și ei temeri legat de vaccin, efectele adverse și reacțiile alergice sunt cel mai frecvent întâlnite.

Deschiderea pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este influențată?

Deschiderea pentru vaccinarea împotriva COVID-19 poate fi influențată, conform declarațiilor respondenților, în primul rând de medicii de familie (62%), propriii copii (43%), consilierul/psihologul lor, prietenii lor (32%) și părinții acestora (31%). Pe ultimul lor, dintre categoriile investigate, se află profesorii/educatorii copiilor respondenților (18%).
În cazul în care ar fi necesară vaccinarea și peste un an, două treimi dintre români spun că vor face acest lucru dacă vaccinul va fi gratuit, dar deschiderea scade la sub 50% în cazul în care s-ar pune problema să își cumpere ei vaccinul.