Actual

Sorin Câmpeanu: Bani pentru construcția și reabilitarea unui număr de cel puțin 55 de școli în România

Sorin Câmpeanu: Bani pentru construcția și reabilitarea unui număr de cel puțin 55 de școli în România

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a susținut o conferință de presă după ședința de guvern și a vorbit despre o serie de măsuri luate în privința sistemului de educație.

„În această ședință de guvern au fost discutate 10 acte normative care privesc sistemul de educație: un proiect de lege, trei proiecte de ordonanță de urgență și șase proiecte de hotărâri de guvern. Proiectul de lege a vizat ratificarea acordului de împrumut cu Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru construcția, în cea mai mare parte, 90%, dar și reabilitare a unui număr de cel puțin 55 de școli în România”, a declarat ministrul.

A fost un proiect de lege, inițiat în parteneriat, evident, de către Ministerul Finanțelor și Ministerul Educației. O primă ordonanță de urgență a avizat acordarea unui suport alimentar pentru preșcolari și pentru elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Este vorba de continuarea programului pilot ”Masă caldă în școli”. Valoarea este de 46,4 milioane lei.

Proiect de ordonanță de urgență: „Şcoala în spital”

Un alt proiect de ordonanță de urgență, prezentat în prima lectură, a reglementat „Şcoala în spital”, mai exact în cadrul Universităților de Medicină și Farmacie se înființează unități de învățământ preuniversitar cu titulatura „Şcoala din spital”. Acest lucru are ca scop organizarea școlarizării antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor spitalizați, în număr de câteva sute în fiecare an.

„Aș vrea să precizez că până acum nu a fost posibilă organizarea „Şcolii în spital”, deoarece piedici birocratice reglementau dimensiunea minimă a formațiunilor de studiu, mai exact este ca și cum am putea să planificăm că într-un spital oncologic am avea un număr suficient de mare, în același spital, în același timp, de elevi de clasa a VII-a, spre exemplu, lucru care, în mod evident, este absurd. Această absurditate a fost înlăturată din reglementările legale. În acest fel, pe toată perioada spitalizării se va desemna un cadru didactic monitor, care are obligația de a supraveghea parcursul educațional al preșcolarului sau al elevului, precum și de a menține legătura în permanență cu unitatea de învățământ la care acesta a fost înmatriculat înainte de spitalizare. De asemenea, Ministerul Educației, un lucru important, înființează corpul național al cadrelor didactice pentru „Şcoala din spital””, a declarat Sorin Câmpeanu.