Actual

Sorin Oprescu va fi judecat mâine, la Atena. Medicul a fost transferat într-o închisoare de maximă siguranță

Sorin Oprescu va fi judecat mâine, la Atena. Medicul a fost transferat într-o închisoare de maximă siguranță
Sorin Oprescu, la momentul arestării 2015

Sorin Oprescu va fi judecat mâine, la Atena. Medicul a fost transferat într-o închisoare de maximă siguranță

Sorin Oprescu a fost transferat, în seara zilei de 18.05.2022, la o închisoare din Atena, alături de cei mai periculoși deținuți. Este un penitenciar de maximă siguranță. Pentru Oprescu, aceasta mutare nu este una plăcută, dar speră că va obține de la instanță azil politic în Grecia.

Sorin Oprescu va fi judecat mâine, la Atena

Vineri dimineața, Oprescu va fi dus la Curtea de Apel din Atena, în fața consiliului de judecată. Avocații vor cere să fie cercetat în cadrul unei măsuri mai puțin aspre decât cea în care se află acum. Vor cere să fie cercetat în stare de libertate până în momentul în care se soluționează cererile, inclusiv cea referitoare la azilul politic. Medicul are 71 de ani șie diabetic, dependent de insulină. El a cerut azil politic în Grecia pe o perioadă de aproape 11 ani, cât timp are această condamnare din dosar, susțin sursele România Tv.

Dacă nu va fi pus în libertate, Sorin Oprescu urmează să stea 40 de zile în închisoarea Korydallos. Aici își săvârșesc pedepsele persoane condamnate pentru fapte grave, precum crime.

Întrucât Sorin Oprescu este un deţinut cu o condamnare extrem de mare, procurorul de caz elen nu a vrut să-şi asume eliberarea fostului edil.

Armata de avocaţi pe care Sorin Oprescu i-a angajat anunțaseră că intenționează să ceară instanţei cercetarea acestuia în stare de libertate și iată că au obținut termen pentru mâine.

Sorin Oprescu a cerut azil politic în Grecia încă din prima zi în care a fost închis,  motivând că în România nu a avut parte de un proces echitabil.

Fostul primar al Capitalei a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție

Arestarea lui Oprescu a făcut vâlvă în presa elenă, a declarat medicul grec dr. Nikos Razis Koudounis pentru PRO TV:  „Nu a opus deloc rezistență, dar a fost surprins. Nu putea să opună niciun moment rezistență. Nu a fost un singur polițist grec, a fost o echipă întreagă de polițiști care l-au înconjurat. Au intrat cu haine civile peste el, așa că nici el nu a înțeles despre ce a fost vorba”.

Fostul edil a fost prins în Glyfada o zonă de lux a Atenei, deși familia și apropiații medicului știau că acesta  ar fi fost în Salonic, unde se presupune ca ar avea o proprietate.

Medicul  Nikos Razis Koudounis a mai spus: „Este o regiune foarte bogată a Greciei, unde trăiesc foarte mulți oameni de afaceri, cântăreți, fotbaliști stau acolo permanent sau cu chirie. A fost preluat și bineînțeles, condus acolo. Nu voia să stea definitiv acolo, (în Atena) voia să meargă prin insulele Greciei, în altă parte. Putea să se ascundă mai ușor, pentru că, să nu uităm, se așteaptă peste 20 de milioane de turiști în insulele grecești, în perioada de vară”.

Fostul primar, urmărit internațional și capturat în Atena

Sorin Oprescu, dat în urmărire după ce a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru corupţie, a fost depistat marţi, 17.05.2022, în Atena, Grecia.

„La data de 17 mai, în urma activităţilor investigative şi de cooperare poliţienească, efectuate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), prin Direcţia Operaţiuni Speciale, Direcţia de Investigaţii Criminale, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, în colaborare cu Centrul SELEC şi poliţiştii greci, coordonaţi de şeful ENFAST din Atena, au depistat, în zona oraşului Atena, un bărbat, de 70 de ani, urmărit la nivel internaţional”, informează IGPR.

Pe numele fostului primar fusese emis acest mandat european de arestare, după ce, pe 13 mai, a fost condamnat definitiv, la o pedeapsă cu închisoarea, de 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare, pentru:

  • luare de mită
  • spălarea banilor
  • constituire a unui grup infracţional organizat
  • abuzul în serviciu

„Cel în cauză a fost condus la sediul autorităţii judiciare competente, în vederea confirmării şi punerii în executare a mandatului”, arată sursa citată.