Lifestyle

Spania a scos armata pe străzi. Motivul este îngrijorător

Spania a scos armata pe străzi. Motivul este îngrijorător

Mii de migranţi au ajuns înot în exclava spaniolă din nordul Africii, iar autoritățile spaniole au trimis trupe la Ceuta pentru a patrula la frontiera cu Marocul, a anunţat marţi o sursă din Ministerul de Interne, citată de Reuters.

Soldaţii vor patrula la frontieră împreună cu poliţia spaniolă. “Acest lucru începe imediat”, a declarat sursa, fără a specifica câte trupe vor fi desfăşurate.

„Soldaţii vor colabora cu poliţia în puncte sensibile din interiorul exclavei pentru a menţine ordinea pe străzi”, a transmis purtătorul de cuvânt al delegaţiei guvernului la Ceuta.

Aproximativ 6.000 de marocani, inclusiv circa 1.500 de minori, au ajuns înot în Ceuta luni şi marţi, a anunţat ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska.

O singură persoană a murit în această încercare

Adulţii sosiţi sunt transferaţi pe un stadion de fotbal local pentru a fi predaţi înapoi Marocului. Minorii sunt trimişi într-o clădire industrială.

Ceuta, cu o populaţie de 80.000 de locuitori, este o exclavă situată în nordul Marocului vizavi de Gibraltar.

Exclavele spaniole Ceuta şi Melilla din apropiere pe coasta de nord a Marocului au fost mult timp un magnet pentru migranţii africani care încearcă să ajungă în Europa în căutarea unei vieţi mai bune. Sosirea migranţilor are loc într-un moment de tensiune crescută între Spania şi Maroc din cauza situaţiei lui Brahim Ghali, liderul Frontului Polisario din Sahara Occidentală, care se află în spital în Spania.

Ministerul de Externe marocan a transmis un mesaj dur luna trecută, deplângând ceea ce a spus că a fost decizia Spaniei de a-l primi pe Ghali sub o identitate falsă fără a informa Marocul, adăugând că situaţia va avea repercusiuni pentru relaţiile dintre ţări.

Printre altele, Spania a returnat în Maroc 1.500 din cei aproximativ 6.000 de migranţi care au intrat luni în exclava spaniolă Ceuta, a anunţat marţi ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska.

Forţele de ordine marocane au intervenit marţi dimineaţă pentru a opri fluxul de migranţi către exclava spaniolă Ceuta, după plecarea nestingherită a mii de persoane.

Autoritățile din Bruxell cheamă Marocul să împiedice “plecările ilegale” de migranţi

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson,a menționat că este ”îngrijorător” afluxul a circa 6.000 de migranţi în exclava spaniolă Ceuta, într-un context de tensiuni între Rabat şi Madrid, şi a lansat un apel Marocului să împiedice “plecările ilegale” de migranţi de pe teritoriul său, transmite AFP.

„Este îngrijorător că cel puţin 6.000 de persoane, printre care un mare număr de copii, au ajuns în Ceuta înotând, punându-şi viaţa în pericol. Mulţi au trebuit salvaţi, o persoană a murit’, a afirmat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne

„Cel mai important acum este ca Marocul să continue să se angajeze să împiedice plecările ilegale, şi ca aceia care nu au dreptul să rămână să fie returnaţi în mod ordonat şi eficace. Frontierele spaniole sunt frontierele Europei”, a mai declarat comisarul UE.

„Uniunea Europeană vrea să construiască o relaţie cu Maroc bazată pe încredere şi angajamente comune. Migraţia este un element cheie în această privinţă”, a conchis Ylva Johansson.

AFP aminteşte că forţele de ordine marocane au intervenit marţi dimineaţă pentru a stopa fluxul de migranţi.